Vrijdag receptendag; Wie zoet is, krijgt lekkers …

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe

Nog een paar dagen dan is het Sinterklaas. Als we het dan hebben over wie zoet is, dan is dat zeker het geval bij mensen met diabetes.

In het oude Griekenland werd de diagnose gesteld door het proeven van de urine van de personen met klachten zoals veel drinken en veel plassen. Daar werd ook de term zoete doorstroming voor het eerst gebruikt. Het bloed was zoet en dat zoet werd afgevoerd via de nieren in de urine. De urine was ook zoet.

Dus bij mensen met diabetes type 2 die niet zo goed zijn ingesteld is het bloed en de urine zoet. Zij hebben dan volgens het Sinterklaas liedje iets lekkers verdiend. Maar geen zoet als je diabetes type 2 hebt.

Zoet is lekker, dat vinden ook mensen met diabetes type 2

Zoet is lekker, maar niet een goede keuze voor iemand met diabetes type 2 als er veel snelle koolhydraten in zitten. Mijn recepten van vorige week, zijn lekker zoet, maar bevatten minder koolhydraten dan de ‘normale’ gerechten; milkshake en chocoladetaart.

Veel mensen, ook met diabetes type 2, hebben moeite om van gerechten met chocolade af te blijven. Dat hoeft ook helemaal niet, als je maar iets kiest dat de juiste ingrediënten heeft. Ingrediënten die weinig of geen invloed hebben op je bloedsuikerwaardes. Zoals in mijn recepten voor een chocolade milkshake en chocolade taartjes.

Sinterklaas avond traktatie met diabetes type 2

Nu met het Sinterklaas avondje om de hoek geef ik een recept speciaal voor die dag. Met ingrediënten die bij mij met diabetes type 2 geen suikerpiek geven. Lekker delen met de familie tijdens het uitpakken van de cadeaus.

Gevulde speculaas

Laat ik beginnen met het recept voor de spijs.

Suikervrije amandelspijs

Ingrediënten

 • 100 gram amandelmeel
 • zoetstof (naar eigen smaak, vergelijkbaar met ongeveer 75 gr suiker, staat op de verpakking van de zoetstof)
 • rasp en sap van een halve citroen
 • klein beetje zout
 • ½- 1½ klein ei(eren) rauw, steeds een half ei toevoegen totdat het spijs de consistentie heeft die jij wilt hebben.

Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten (eerst een deel van het zoetmiddel en ei) tot een mooie pasta. Kan in een keukenmachine maar ook met een vork of staafmixer. Proef de amandelspijs en voeg naar eigen smaak de rest van het zoetmiddel en ei toe als je het zoeter wilt of smeuïger. Toch te dun geworden? Doe er dan een beetje amandelmeel bij.
Schep de amandelspijs op een stuk huishoudfolie en vorm er een rol van zonder luchtbellen. Vouw de folie rondom strak dicht en rol de uiteinden in zoals bij een toffee. Leg de rol suikervrije amandelspijs tot gebruik in de koelkast. Maximaal 3 dagen.

Koekdeeg voor gevulde speculaas

Ingrediënten

 • 180 gram amandelmeel
 • 30 gram kokosmeel
 • 30 gram heel lijnzaad grof gemalen met een koffiebonen maler
 • 2-3 eetlepels koek- of speculaaskruiden
 • 2-3 eetlepels peperkoekkruiden
 • flinke snuf zout
 • 1 eetlepel bakpoeder (wijnsteen)
 • 130 gram roomboter, gesmolten afgekoeld tot vloeibaar
 • 3 flinke eieren
 • vloeibare of droge zoetstof naar smaak en keuze
 • 1-2 eetlepels slagroom
 • Voor de garnering optioneel
  halve amandelen of amandelschaafsel

Bereidingswijze
Meng in een ruime kom amandelmeel, kokosmeel, lijnzaadmeel (zelf even grof malen of vijzelen), kruiden, zout (!) en bakpoeder eerst goed door elkaar.
Smelt de boter tot vloeibaar, even wat laten afkoelen.
Giet de vloeibare boter bij de droge delen en meng door met een vork, je hebt nu losse korrels. Nu zoetstof erbij, goed doormengen en proeven! Het mag iets zoeter zijn dan je lekker vind, want door het bakken verliezen de meeste zoetstoffen een beetje zoetkracht.
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht 160 graden).
Breek de eieren boven de kom met deeg en meng ze er grondig door. Kokosmeel en lijnzaad hebben de tijd nodig om het vocht op te nemen, laat het deeg 5 minuten staan en roer dan nogmaals door Voeg zo nodig slagroom of ander vet (roomboter, kokosolie) toe.
Leg natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in een springvorm of cakeblik en verdeel de helft van het deeg over de bodem. Verdeel de zelfgemaakte spijs over deze laag koekdeeg. Dek af met de rest van het deeg. Alles even goed aandrukken.
Garneer (optioneel) met halve amandelen in een mooi patroon of strooi er schaafsel op. Lichtjes indrukken. Bestrijk met ei of melk.
Schuif in het midden van de voorverwarmde oven. Bak het gevuld speculaas eerst 10 minuten op 180 graden en draai de temperatuur dan terug naar 160 (hetelucht 145) en bak nog eens 15 -20 minuten. Controleer de gaarheid met een houten prikker (die moet er schoon uitkomen).
Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Snijd vierkantjes en geniet ervan!

Bak het liefst 1 dag voor gebruik, gerechten met amandelmeel zijn dan minder droog. Het meel en de lijnzaad blijven vocht opnemen.

Doe mee met de December Actie

In 2018 heb ik deze actie gestart.  Iedere dag in december heb ik toen een email verstuurd aan de deelnemers. Met tips, recepten, menu’s. Die kun jij dit jaar ook ontvangen. Ik ga je helpen met je planning, zodat je niet hoeft te stressen. Zodat je grip houd op je bloedsuikerwaardes. Zodat je weet wat een verstandige keuze is om controle te houden op de bloedglucose. Mee doen? Ga dan naar https://logos-coaching.nl/december-actie/ Op 1 december ontvang je dan de eerste mail met een tip.

Fijn Sinterklaas feest!