Vrijdag receptendag; Wat eten wij vanavond? Bonen en peulvruchten

Wat eten wij vanavond?

Dat is voor veel mensen een vraag die zij zichzelf iedere dag stellen. Ik iets minder omdat ik altijd een plan maak voor een hele week. Dan weet ik wat op mijn boodschappenlijstje moet en kan ik die wekelijkse tocht naar de supermarkt maken. Dan kan ik een uitgebalanceerd weekplan maken.

Op deze manier eet ik gevarieerd. Van alles wat. Kan ik rekening houden met mijn activiteiten. Heb ik wel tijd om te koken? Hoeveel tijd heb ik om te koken? Of haal ik een maaltijd uit de vriezer die ik eerder gekookt heb en die ik daarna ingevroren heb. Zo eet ik goed en gezond. Ik hou ook altijd rekening met het seizoen. Ik eet liefst producten van het seizoen.

Bonen en peulvruchten passen helemaal in mijn manier van eten

Er is zo veel keus, vers en gedroogd. Voor elk wat wils. Liever heb ik ze niet uit blik. Ze zijn erg gezond. Bonen en peulvruchten zijn een bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten. Ik ben ook blij met hun verzadigende effect, het gerecht vult zo lekker. Voor wie geen vlees wil eten, een dagje zonder, zijn ze een goede bron van eiwitten die je anders uit vlees haalt. Ik raad aan om wekelijks peulvruchten te eten.

Bonen en peulvruchten zorgen voor variatie in vitamines en mineralen, voor variatie in je eten

Voor heel veel vezels. Ze passen ook heel goed in een koolhydraatarm voedingspatroon als je diabetes type 2 hebt.

Wat eten wij vanavond? Wat zou je zeggen van:

Courgettenoedels met eenpans-linzenchili

Recept voor 4 personen

Ingrediënten
2 el knoflookolie of kokosolie
1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
2 tl gemalen komijn
1 tl gerookt-paprikapoeder
1 tl gedroogde oregano
2 wortels, geschild en in stukjes
2 rode paprika’s, zaadjes verwijderd, in stukjes
1 blik (300 g) linzen, uitgelekt en afgespoeld
1 blik (400 g) tomatenblokjes
2,5 dl groentebouillon of water
4 middelgrote courgettes
zeezout en versgemalen zwarte peper
Kruiden en specerijen die je niet lekker vind, kun je rustig vervangen voor die je wel lekker vind.

Bereidingswijze
Verhit de olie in een grote koekenpan en voeg de helft van de chilipeper toe, samen met de komijn, het paprikapoeder en de oregano. Laat ze enkele minuten bakken en voeg dan de wortels en de paprika’s toe. Bak ze een paar minuten mee. Doe de linzen in de pan, samen met de tomaten en de bouillon en laat het mengsel 45 minuten zachtjes koken, tot de groenten zacht zijn en het vocht een beetje is ingekookt.
Snijd vlak voor het serveren de courgettes met een spiraalsnijder in slierten en stoom ze 2 minuten. Verdeel ze over vier borden. Haal de linzenchili van het vuur en breng hem op smaak met zout en peper. Schep hem op de courgettenoedels en strooi de rest van de gehakte chilipeper erover.

Het gerecht is heel geschikt om in te vriezen, voor een dag dat je minder tijd hebt.

Eet smakelijk!