Vrijdag receptendag; Vrijdag visdag

Vrijdag visdag

Vrijdag visdag is een gewoonte uit mijn jeugd. Niet omdat wij thuis katholiek zijn, waar het gewoon was om op vrijdag vis te eten. Maar toch eten wij op vrijdag vaak vis.

Vis vinden wij erg lekker. Een gebakken visje van de visboer, een goede visboer, heerlijk! Vis is ook erg gezond, zeker de vette vis. Heel veel goede vetten, maar ook mineralen. Wel lastig soms om goede vis te vinden, die eerlijk, milieubewust is gevangen of gekweekt.

Terug naar gezonde voeding

Met de eerste stoot aan zoetigheid van de maand december achter ons, kom ik met een recept voor vis. Om weer even terug te gaan naar de gezonde voeding. Even af te kicken van zoetigheid.

Mijn lichaam, met diabetes type 2,  ook weer te voeden in plaats van te vullen. Te voeden met voedingsstoffen, met een gerecht met veel voedingswaarde.

Meer weten over je lichaam voeden? Lees mijn blog met als titel  “De bouwstenen van je lichaam voeden, niet vullen” Klik op de link https://logos-coaching.nl/bouwstenen-lichaam-voeden-vullen/

Het gerecht is erg lekker, natuurlijk. Waarom zou je niet lekker kunnen eten als je je lichaam wil voorzien van gezonde voedingsstoffen?

Een recept voor een avondmaaltijd, of lunch, of als hapje Thaise viskoekjes

Doe daar dan een lekkere salade bij voor een avondmaaltijd. Viskoekjes kunnen altijd, passen bij ieder menu gang of als tussendoortje of snack.

Ingrediënten
450 gram visfilet, in blokjes, liefst witvis
1 eiwit
2 limoenblaadjes, grof scheuren
1 el Thaise groene kerriepaste, even opletten op de ingrediënten wat er precies in zit; suikers, E-nummers.
50 gram beetgare sperziebonen, in kleine stukjes
1 verse rode Spaanse peper, zonder zaadjes, kleine stukjes, die sla ik over, vervang ik door gewone peper
Bosje verse koriander, fijngesneden
Plantaardige of Arachideolie om te bakken

Bereiding
Doe de vis met de eiwit, de limoenblaadjes en de kerriepaste in een keukenmachine en laat draaien. De vis klein snijden en dan met de hand mengen met de eiwit, limoenblaadjes en de kerriepaste kan ook.

Voeg dan de sperziebonen, peper en de koriander toe. Meng goed.

Vorm met vochtige handen koekjes van ca. 5 cm van het mengsel. Laat de koekjes 30 minuten opstijven in de koelkast. Leg ze daarvoor naast elkaar op een bord, niet op elkaar.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de koekjes aan beide kanten goudbruin.

Lekker met chilisaus of knoflooksaus. Doe door de saus nog wat rode peper en koriander.

Ze zijn zelfs lekker genoeg om te serveren tijdens Kerstmis, als voorafje, hapje, of onderdeel van een buffet.

Eet smakelijk.