Vrijdag receptendag; Voordelen van het koken met de producten van het seizoen met een recept

Koken met de producten van het seizoen; Stoof van wortel, paddenstoeltje, aubergine, koriander en knoflook met gehaktballetjes of zonder gehaktballetjes.

Waarom zou je moeten koken met de producten van het seizoen? Wat zijn de voordelen hiervan?

Het heeft niet alleen voor je gezondheid voordelen, maar ook voor het milieu. Zeker als je je inkopen doet bij de lokale boer of markt is het een groot voordeel. Het scheelt dan heel wat brandstof om het product bij jou in de keuken te krijgen.

Voordelen voor je gezondheid

Er zijn ook zeker voordelen voor je gezondheid als je kookt met de producten die een bepaald seizoen te bieden heeft. De groenten bevatten een optimale hoeveelheid aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Het is in staat om je lichaam te voeden en niet alleen maar te vullen.

Koken met producten van het seizoen, de voordelen

In bepaalde seizoenen vraagt je lichaam om bepaalde vitamines en mineralen. Om de herfststormen te weerstaan bijvoorbeeld, om stevige gerechten van te maken. Of om de droogte in de zomer te verwerken, met de sappige zomervruchten.

Gezond eten daar hou ik van. Ook als ik moet letten op wat ik eet, als ik wil werken aan meer weerstand, minder suiker, als ik mijn bloedsuikers onder controle wil houden.

Je lijf heeft die voeding nodig, die je gezond houd en gezond maakt. Je lichaam voeden en niet alleen maar vullen. Daarbij eten wat jij lekker vindt. Dat is soms best moeilijk. Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die weinig lust of lekker vindt. Dan wordt de zoektocht naar gezond lekker eten wat langer. Moet je natuurlijk wel wat aanpassingen doen, iets nieuws proberen. Geen probleem met mijn 1op1 coaching.

Wat is gezonde voeding?

Voeding moet vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en gezonde vetten bevatten. Daarnaast een paar koolhydraten. Het liefst koken zonder pakjes en zakjes en met lokale producten van het seizoen. Producten uit de diepvries zijn dan meestal wel oké. Die zijn na de oogst al snel ingevroren, wel even checken op toegevoegde producten.

Recept voor Stoof van wortel, paddenstoeltje, aubergine, koriander en knoflook met gehaktballetjes of zonder gehaktballetjes

Voor 4 personen.
De verschillende ingrediënten zijn natuurlijk te vervangen voor producten van het seizoen en die jij lekker vind.

Ingrediënten
200 gram wortelen
1 aubergine
250 gram champignons
Een kwart van een bosje koriander
1 knoflookteentje, of meer als je dat lekker vind
2 Roma tomaatjes
Scheutje olie

Bereidingswijze
De wortelen met een kaasschaaf in dunne plakjes snijden of gewoon met een mes, dan een beetje schuin.
De aubergine en de tomaatjes in blokjes snijden.
Zorg dat de champignons schoon zijn en snij dan in vieren.
Verwarm een hapjespan of wok met de olie.
Bak de champignons met de wortel een paar minuten, voeg dan de aubergine met de uitgeperste knoflook toe. En als laatste de blokjes tomaat.
Laat nog een minuut of 7 stoven met een deksel op de pan. De groenten zelf zorgen voor vocht. Toch een beetje te droog, dan een heel klein beetje water toevoegen of groentebouillon.
Tot slot op smaak brengen met de koriander, peper en zout. Andere kruiden die jij lekker vind, mag natuurlijk ook.

Voor de gehaktballetjes hoef ik geen recept te geven toch? Gewoon even mee warmen als je die vooraf hebt gemaakt of in een aparte koekenpan bakken.

Eet smakelijk!

Weet jij nog een super lekker gerecht, deel dan het recept. Stuur via email of via de pagina contact.