Vrijdag receptendag; voeding moet passen als een jas

Vrijdag receptendag; voeding moet passen als een jas

Of het recept van vandaag past als een jas? Probeer het en kijk wat je bloedsuikerwaarde doet.

Goede voeding is voor iedereen anders. Ieder mens is uniek, met een eigen DNA.

DNA

DNA wordt tegenwoordig gebruikt in de politieonderzoeken, voor een zoektocht naar de dader. DNA is niet geschikt om uit te zoeken wat goede voeding voor die persoon is. Welk kan DNA zeggen of er een kans is dat iemand diabetes type 2 zal krijgen of diabetes type 1. Of iemand ook type 2 zal krijgen hangt dan weer van nog meer factoren af, veel vallen dan onder leefstijl. En binnen leefstijl valt dan weer voeding.

Voeding moet passen als een jas

De voeding moet goed zitten, goed voelen en mooi staan. Vertaald voeding moet voeden, niet alleen maar vullen, maar doet dat bij iedereen anders. Zou er een maaltijdplan met gerechten zijn, geschikt om iedereen gezond te maken en te houden, dan zou iedereen op de wereld hetzelfde eten. Stel je voor iemand uit Azië die hetzelfde eet zoals wij hier in het westen. Beetje saai vind je niet?

Iedereen met diabetes type 2 is uniek, met een klein foutje in het DNA

Dat iedereen met diabetes type 2 uniek is, merk ik ook steeds weer tijdens mijn 1op1 coaching. Voor iedereen met diabetes type 2 is gezonde voeding iets anders. Wat de een gewoon kan eten zonder pieken in bloedsuikerwaardes, daar moet iemand anders vanaf blijven.

Welke voeding past bij jou als een jas, past bij je DNA

Dat is zo moeilijk om uit te vinden, dat mensen mijn hulp, mijn 1op1 coaching, nodig hebben. Nodig om grip te krijgen op bloedsuikerwaardes, de HbA1c te verlagen, minder medicijnen nodig te hebben, geen medicijnen nodig te hebben.

Maaltijdplan

Voor sommige mensen is het ook verstandig het avondeten zo licht mogelijk te houden. Beetje logisch is het wel. Een grote maaltijd eten met meer calorieën en koolhydraten en dan vervolgens weinig of niets meer te doen. Dat helpt niet om een piek tegen te gaan. Dat ben ik ook aan het uitzoeken. Nu ik de mogelijkheid heb om lunch en avondeten om te draaien omdat ik thuis werk, doe ik dat. Dus in de middag dat wat ik normaal als avondeten zou eten en als avondeten een lunch.

Pas begonnen met deze test, dus ik weet nog niet precies wat het voor invloed heeft op mijn gezondheid, gewicht, bloedsuikerwaardes. Het lijkt erop dat mijn bloedsuikerwaardes beter zijn. Ik hou jullie op de hoogte.

Ontbijten als een keizer?

Dan blijft nog over de stelling dat je moet ontbijten als een keizer. Een groot ontbijt waar je lang mee door kunt. Voor sommige mensen een nachtmerrie en anderen kunnen niet zonder. Ik ben van mening dat je lichaam wel aangeeft wanneer hij iets nodig heeft. Maar veel mensen hebben dat gevoel niet meer.

Voor nu dan toch een recept voor een keizerlijk ontbijt. 30 gram KH per portie, dus zuinig aan de rest van de maaltijden met de KH als je werkt aan grip op bloedsuikerwaarde.

Volkoren noten-ontbijtkoek

Voor 12 porties

Ingrediënten
225 g medjouldadels
3 el ahornsiroop, kijk bij de tips voor een alternatief
250 ml koelverse amandeldrink ongezoet
2 el appelciderazijn
300 g volkorenmeel
5 g baksoda
1 el gemalen kaneel
1 tl gemalen kruidnagel
200 g ongebrande notenmix

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Verwijder de pitten uit de dadels en doe de dadels samen met de ahornsiroop, amandeldrink en azijn in de keukenmachine. Maal tot een glad mengsel. Zeef het meel boven een kom en voeg de baksoda en specerijen toe. Voeg de dadelpuree en 175 g noten toe. Meng tot beslag.
Bekleed de cakevorm met bakpapier en schep het beslag erin. Verdeel de rest van de noten erover. Bak de koek in 40-45 min. in het midden van de oven gaar. Test na 40 min. op gaarheid door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de koek gaar.
Neem uit de oven en laat 10 min. afkoelen. Stort dan op een rooster en laat verder afkoelen.

Tips
Laat de ahornsiroop weg als je op suiker / koolhydraten let, voeg dan een paar (max 2) dadels extra toe
De volkorenmeel kun je ook vervangen door een ander meelsoort. Bijvoorbeeld amandelmeel, kokosmeel of spelt. Mogelijk levert dat minder stijging van de bloedsuikerwaardes.
De kaneel zal bij sommige mensen met diabetes type 2 zorgen voor een lagere bloedsuikerwaarde na het eten van een plak koek.
Heb je diabetes type 2 hou het dan ook bij 1 plak.

Wacht na het eten van deze plak koek even voordat je nog wat eet, omdat je denkt dat het niet vult. Je maag en darm moeten de tijd krijgen om het signaal aan het brein te geven; ‘er is voedsel voor je brein’/

Eet langzaam

Dat is dan ook een goede tip. Eet langzaam en geef je lichaam de kans te merken dat er voedsel is en te beginnen met het spijsverteringsproces. Geef je zelf de kans om te voelen dat je vol zit. Dat je genoeg hebt gegeten.

Eet smakelijk!