Vrijdag receptendag; vakantie met diabetes type 2, wat eet je dan?

Vakantie met diabetes type 2, wat eet je dan?

Op het moment ben ik in Thailand. Fijn op vakantie, genieten van het mooie warme weer en fijne, lieve mensen.

Leuk om te zien dat mijn lieve schoonzus geniet van het samenzijn met haar familie. Die mij en mijn broer ook welkom laten voelen.

Genieten van weer, mensen en het eten

Ik geniet daar van het eten. Bijna alles is super vers. Als je de markt bezoekt, zie je veel verse producten van het seizoen. Veel groenten, minder fruit.

Het warme weer en het lekkere eten zorgen voor mooie bloedsuikerwaardes. Waardes zo goed dat ik me af en toe een lekker ijsje kan permitteren. Volop genieten dus.

Vakantie en bloedsuikerwaardes

Over een paar dagen vertrekken we van het noorden naar het zuiden. Dan bezoeken wij de zoon en schoondochter van mijn schoonzus. Die wonen iets ten zuiden van Bangkok. Dat bracht mij op het volgende gerecht, waar ik het recept voor geef.

De oorsprong van Massaman curry

Massaman lamscurry, ook zeer geschikt voor het koude Nederland. Slow food, verwarmend en helemaal zelf gemaakt. Even tijd voor nemen, maar het is zo lekker. Maak wat meer en doe wat in de vriezer, voor een makkelijke en lekkere maaltijd. Met al die kruiden ruikt je huis nog dagen naar verre oorden.

Het gerecht Massaman curry komt uit het zuidelijke deel van Thailand waar de meerderheid van de bevolking moslim is. Vrij vertaald is Massaman curry dus moslim curry met veel Arabische en Indiase invloeden.

Voor galangal en shrimp paste moet je misschien naar een Toko, hoewel ik het ook heel vaak in de supermarkt tegenkom. Even zoeken in de hoek waar de Conimex staat. Galangal zit in een potje en is een poeder. Shrimp paste is gewoon trassi.

De verse homemade currypasta heeft meer smaak dan zijn potjesvariant. Maar eerlijk is eerlijk, de Massaman curry die je in de Aziatische winkel koopt doet niet veel onder voor die je zelf maakt.
Laat de curry vooral lang pruttelen tot het vlees van het bot valt en de kokosmelk gereduceerd is tot een volle romige saus.

Massaman Curry

Ingrediënten
Voor de currypasta, mag je dus ook kopen
10 grote gedroogde chilipepers, geroosterd, geweekt en ontdaan van zaadjes
½ tl zwarte peperkorrels, geroosterd
1 tl korianderzaad, geroosterd
1 tl komijnzaad, geroosterd
2 kruidnagels, geroosterd
2 kardemompeulen, geroosterd
1 tl shrimp paste, geroosterd (trassi)
½ tl nootmuskaat, niet geroosterd
1 tl zout
2 limoenblaadjes
1 tl galangal (uit een potje mag ook)
1 el korianderwortel
1 el limoengras
25 gr sjalotten
2 el look
Voor de lamscurry voor 4 personen
4 el Massaman currypasta (die je zelf gemaakt hebt of kant en klaar)
3 el olie
4 lamsschenkels
2 blikken kokosmelk
4 middelgrote aardappelen
2 middelgrote uien
4 kardemompeulen
100 gr pindanoten, geroosterd
2 kaneelstokjes
1 tl rietsuiker
2 el vissaus
2 el tamarinde

Bereiding
Voor de currypasta
Rooster de droge kruiden in een pan ongeveer 2 tot 4 minuten tot het aroma vrijkomt. De chilipepers mogen bruinen en de shrimp paste verwarm je best verpakt in aluminiumfolie. Week de chilipepers in een kommetje met water tot ze zacht zijn. Haal er de zaadjes uit en snij fijn.

Je kan nu de curry in de vijzel fijnmalen of een keukenrobot gebruiken. Ik deed het meeste werk in de vijzel maar om de curry helemaal glad te krijgen gaf ik hem nog een aantal seconden in de mixer.

Begin met de droge kruiden, maal ze tot poeder in de vijzel en hou ze opzij. Doe de chilipepers in de vijzel en stamp tot ze moes zijn, voeg dan de rest van de ingrediënten toe beginnend met de hardste en droogste om zo te eindigend met de zachtste. Voeg dan de droge kruiden terug toe alsook de shrimp paste en meng alles goed door elkaar.

Voor de lamscurry
Schil en snij de aardappelen en uien in hapklare stukken. Verwarm de olie in een stevige kookpot met dikke bodem en bak er, op een zacht vuur ongeveer 3-4 minuten, 4 eetlepels currypasta in tot het aroma vrijkomt. Blijf continu roeren zodat de pasta niet aanbrandt.

Voeg de schenkels toe en schroei ze dicht. Zet ze onder met kokosmelk en meng er de kaneelstokjes en kardemompeulen door.

Laat minstens 2 uur sudderen op een laag vuur. Wanneer het vlees bijna van het bot valt voeg je de aardappelen, uien, vissaus, rietsuiker, pindanoten en tamarinde toe. Laat nog een kwartiertje verder pruttelen. Proef en voeg extra curry, vissaus of tamarinde naar smaak toe.

Reizen met diabetes type 2 kan best

Lees mijn 27 tips reizen met diabetes type 2 voor een goede voorbereiding. Klik op de link voor deze blog https://logos-coaching.nl/reizen-met-diabetes-type-2-27-tips/

Nog steeds niet overtuigd dat op vakantie gaan met diabetes type 2 mogelijk is? Neem dan contact met mij op. Samen kijken we naar de mogelijkheden. Ik weet zeker dat jij met mijn tips je koffer kan pakken en op reis kan gaan. Klik op contact

Vond je dit artikel interessant?

Misschien zijn deze artikelen dan ook iets voor jou.


Notice: WP_Query werd aangeroepen met een argument dat verouderd is sinds versie 3.1.0. caller_get_posts is verouderd. Gebruik in plaats daarvan ignore_sticky_posts. in /home/public/sites/www.logos-coaching.nl/wp-includes/functions.php on line 4115
Aan diabetes type 2 kun je zelf wat doen, als je weet wàt
Wat ben ik blij!
Vrijdag receptendag; Diagnose diabetes en wat nu