Vrijdag receptendag; Terug van een verre vakantie en de invloed op bloedsuikerwaardes

Mijn ervaringen met reizen en de invloed op mijn bloedsuikerwaardes

Op Facebook een life video opgenomen om te praten over mijn ervaringen als mens met diabetes type 2 en reizen.

Op 15 januari ben ik vertrokken naar Thailand, voor bezoek aan de familie van mijn schoonzus Paitoon. Hoe heerlijk was dat. Maar aan alles komt een eind dus op 5 februari weer terugreis naar Nederland.

Hoe gaat dat dan allemaal met het oog op mijn diabetes en de bloedsuikerwaardes?

Ik heb in eerdere berichten en Facebook live video’s al laten zien welke ‘problemen’ ik tegen kwam. Hoe ik die oplos. Zoals

  • Te hoge bloedsuikerwaardes; bij-spuiten als het echt te hoog was en er voorlopig nog geen maaltijd in zicht was.
  • Te laag; iets eten, dextro als het echt te laag was. Voorlopig nog geen maaltijd, dan ook iets eten.
Bij-spuiten hoe en wat

Tijdens de heenreis en de terugreis voor de maaltijden kijken wat de bloedsuikerwaarde is en dan zoveel kortwerkende insuline spuiten als ik nodig heb voor die maaltijd. Rekening houdend met het weinig bewegen dat je nu eenmaal doet tijdens een vliegreis. Ook met de laatste insuline injectie rekening houdend, wanneer had ik voor het laatst gespoten. Is die insuline nog werkzaam. Met mijn kortwerkende insuline moet er ongeveer 3 uur tussen zitten.

Meten = weten

In Thailand ook vastgehouden aan mijn motto; meten = weten. Dus regelmatig meten. Voordat er een activiteit begon bijvoorbeeld. Voordat we op stap gaan. Dan rekening houden met wanneer is de volgende maaltijd, hoe warm is het, hoe voel ik mij. Rekening houden dus met alle factoren die invloed hebben op de bloedsuikerwaarde. Ik weet dat er veel factoren meespelen. Zoveel wat invloed heeft op bloedsuikerwaardes.

Het ging heel goed. Wel kon ik duidelijk merken dat ik zelf steeds minder insuline aanmaak. Mogelijk heb ik LADA, of eigenlijk moet ik zeggen zeer waarschijnlijk heb ik LADA. Het is niet officieel vastgesteld. Dat vind ik ook niet echt nodig, want het veranderd wat mij betreft niets wat ik moet doen met mijn spuitschema. Ik moet en heb ook geaccepteerd dat ik gewoon moet spuiten om grip te houden op mijn bloedsuikerwaardes. Dus tijdens de reis steeds goed geluisterd naar mijn lichaam en gekeken naar de waardes en zoveel gespoten als ik dacht nodig te hebben. Resultaat; mooie bloedsuikerwaardes.

Temperatuur verschillen

Op het eind was het beduidend warmer en dat was goed te merken aan mijn waardes. Het verschil in temperatuur, laatste dagen in Thailand en die in Nederland, was aanzienlijk. Gelukkig kon ik goed grip houden op mijn bloedsuikerwaardes. Ja ik moest net weer wat meer spuiten. De warmte zet je lichaam wat harder aan het werk, maar ook met de kou moet mijn lichaam harder werken. Warmte om te koelen, kou om warm te blijven. Voor beide verbruikt je lichaam glucose en om dat mogelijk te maken heb je een bepaalde hoeveelheid insuline nodig. Voor koelen dan weer minder, in mijn geval dan voor warm houden. Maar dat is voor iedereen uniek.

Genoeg over mij. Reis jij, met diabetes type 2? Of doe je het niet? Bang voor problemen? Ik kan helpen je reis voor te bereiden, samen te werken aan een plan wat als dan doe ik dat. Ik ben altijd bereid vragen op dit gebied te beantwoorden.

Nu een recept. Zo kort weer terug, met alle maaltijden die voor je klaar gemaakt worden, heb je nog niet heel veel zin om uitgebreid te koken. Dus ik geef iets simpels. Een soepje lijkt mij.

Pindasoep

Voor 4 personen

Ingrediënten
2 kipfilets
2 el roomboter
750 ml kippenbouillon
400 ml kokosmelk
5 el pindakaas
3 el zoute sojasaus
Handje tauge
1 el citroensap
Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze
Snijd de kipfilet in stukjes. Verwarm de boter in een koekenpan en bak hierin de kipfilet gaar. Zet deze even apart. Verwarm in een soeppan de kippenbouillon, kokos melk, pindakaas en tamari en roer het rustig door tot de pindakaas is opgelost. Voeg de kipfilet, taugé, citroensap en de overige kruiden toe.
Om het een Thais smaakje te geven, voeg je een beetje koriander toe.

Licht maar toch heel geschikt voor de winter dankzij de pindakaas en de kokosmelk.

Eet smakelijk.

Voor meer recepten ga naar Gratis en vraag een van de menu boekjes aan.