Vrijdag receptendag; Op zoek naar gezond eten als je diabetes type 2 hebt

Gezond eten als je diabetes type 2 hebt; zelfgemaakte tomatensaus

Eten en de invloed op bloedsuikerwaardes

Eten als je diabetes type 2 hebt, heeft onmiddellijk invloed op je bloedsuikerwaardes. Hoeveel en hoelang? Dat verschilt.

Daar moet je als je diabetes type 2 hebt dus rekening mee houden. Dat vraagt onderzoek. Daar moet je voor meten, voor het eten en 1,5 uur na het eten. Dan weet jij wat dat gerecht met je bloedsuikerwaardes doet.

Gezonde voeding

Maar je wilt ook voeding die voedt. Zeker in de wintermaanden hebben wij voedsel nodig die ons gezond maakt en houdt.

De beste voeding is verse voeding. Geen pakjes en zakjes met allerlei toegevoegde suikers, vetten, enz. Ook liefst voeding die past bij het seizoen hier in Nederland. Dus voeding die voedt, verwarmt en ons voorziet van belangrijke voedingsstoffen; vitamines, mineralen, sporenelementen, vezels en vetten.

Ja ook vetten, want uit vetten halen we zo veel meer warmte. Vetten leveren veel meer energie. Maar dan wel de gezonde vetten natuurlijk. Onbewerkte vetten.

Vandaag deel ik een veelzijdig recept; zelfgemaakte tomatensaus. Hiermee kun je een saus maken, maar ook een soepje. Een saus bij pasta, een verwarmend soepje na het schaatsen. Dit recept is ook te maken met pompoen of knolselderij. Gewoon de tomaat vervangen door pompoen of knolselderij.

Zelfgemaakte tomatensaus

Ingrediënten
1 kg rijpe kerstomaten of tasty tom tomaten of roma tomaten
1 flinke ui
3 eetlepels olijfolie
1 à 2 kleine tenen knoflook
1 takje rozemarijn
Peper en zout naar smaak
250 ml groentebouillon

Bereiding
Voor meer smaak eerst de groenten roosteren. Verhit de oven tot 200 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Halveer de tomaten.
Pel de ui en snijd hem in halve ringen.
Schenk de olijfolie in een kommetje en pers de knoflook erboven uit.
Ris de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn.
Roer de rozemarijn door de knoflookolie en meng de olie goed door tomaat en ui.
Verdeel tomaat en ui op de beklede bakplaat, bestrooi met peper en zout en rooster ze 25 minuten in de oven.
Doe de groenten in een soeppan en voeg de groentebouillon toe. Breng aan de kook en pureer de soep met de staafmixer.

Extra lekker met wat pesto:
Bosje basilicum, 3 tenen knoflook, geroosterde pijnboompitten 1 el, 150 ml olijfolie in een hoge kom en met de staafmixer bewerken tot een saus. Deze pesto levert dan weer extra vitamines, mineralen, sporenelementen, vezels en vetten.

De saus is lekker met kleine gehaktballetjes en met pasta. Bijvoorbeeld courgettepasta of speltpasta.

Meer bouillon toevoegen dan heb je een lekkere soep is ook een optie.

Eet smakelijk!