Vrijdag receptendag; Mindful eten

Mindful eten = bewust eten

Weten hoe en waarom je eet. Eten met je volle aandacht. Je bent alleen bezig met het eten van die voeding die op je bord ligt.

Voordelen:

  1. Je proeft veel beter wat je eet.
  2. Je merkt goed of je genoeg hebt, waardoor je niet teveel eet.
  3. Je eet langzamer, daardoor krijgt de spijsvertering de kans om op gang te komen.
  4. Door het mindful eten voorkom je gezondheidsklachten zoals maagklachten.

Wij hebben het druk. Te druk om tijd voor onszelf te nemen, te druk om te genieten van het eten, te druk om te genieten van gezelschap.

Hoe komt het dat je merkt of je genoeg gegeten hebt?

Doordat de hormonen de tijd krijgen om hun werk te doen. Het duurt ongeveer een kwartier voordat Leptine een signaal aan je hersenen geeft dat je genoeg gegeten hebt. Is je eten in de darmen aangekomen dan gaat ook PYY aan de slag. Dit hormoon onderdrukt de eetlust. Ook CCK remt het hongergevoel.

Let wel, bij sommige mensen werken ook deze hormonen niet goed. Je hersenen zijn minder gevoelig voor de signalen. Of je lichaam maakt niet genoeg hormonen aan. Wel is het zo dat na een tijd mindful eten worden de signalen weer sterker.

Mindful eten en eten waarvan je bloedsuikerwaardes niet te veel stijgen kan dus helpen minder te eten.

Daardoor wordt het ook makkelijker om af te vallen. Een paar kg minder is wel zo fijn als je diabetes type 2 hebt.

Mooi weer en daarom een zomers gerecht.

Zoete aardappel friet en sjasliek met gehaktballetjes

Voor 4 personen

Ingrediënten

Voor de sjasliek:
Gehaktballetjes van 500 gram gehakt, zoals je gewend bent om ze te maken of 2 pakjes vegetarische gehaktballetjes
1 rode ui
1 paprika
8 champignons
8 satéprikkers

Voor de friet van zoete aardappel:
4 grote zoete aardappels
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
1 tl venkelzaad
1 el olijfolie
zout

Bereidingswijze
Verwarm de oven op 225 graden. Borstel de zoete aardappel schoon en snijd ze in plakken en vervolgens in repen van ongeveer 0,5 cm dikte. Schillen mag ook. Doe de zoete aardappel met de paprikapoeder, komijn, venkelzaad en de olijfolie in een bak en schud net zo lang tot alle ingrediënten goed om de zoete aardappel hangt. Spreid de frieten goed uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de frieten elkaar niet raken. Bestrooi met wat zout. Bak de zoete aardappel friet in ongeveer 30 minuten gaar in de oven. Draai de frieten halverwege de baktijd een keer om zodat ze aan alle kanten mooi gebakken worden.

Schil de rode ui en snijd in parten. Snijd de paprika in mooi gelijke stukken. Borstel de champignons schoon. Prik eerst een stukje paprika en rode ui aan de satéprikker. Vervolgens een gehaktballetje en herhaal dit tot er 3 balletjes aan de prikker zitten. Eindig met een champignon.

Smeer de sjasliek in met wat olijfolie en grill ze om en om op de grillplaat tot alle kanten mooi bruin gebakken zijn. Wanneer je geen grillplaat hebt kun je de sjasliek ook bakken in een droge koekenpan.

Serveer de sjasliek en de friet met een eenvoudige groene salade.

Heb jij mijn e-boek “Lekker leven, lekker eten” al aangeschaft? Voor maar 4,99 euro krijg jij 52 heerlijke, simpele recepten. Voor ontbijt, lunch en diner. Daarnaast ook nog recepten voor lekkere tussendoortjes. Bestellen? Klik dan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *