Vrijdag receptendag; Lunch buffet, wat kies je? Als je diabetes type 2 hebt

Lunch buffet, wat kies je als je diabetes type 2 hebt

Je kent het wel. Je hebt een congres, vergadering, feestje en er staat een buffet. Jij hebt diabetes type 2 en wilt letten op koolhydraten en daarnaast probeer je ook nog wat af te vallen. Wat kies je dan als je langs een buffet loopt?

Een buffet is als een reclame

Mijn ervaring met een buffet is als met reclame. Heel veel dingen die niet zo goed voor je zijn en een paar die beter voor je zijn. De gerechten die je eigenlijk over wilt slaan, staan vooraan op het buffet. Er staat ook nog eens heel veel van. Dat is mijn ervaring.

Mijn advies:
  1. Loop eerst eens langs het buffet. Wat wordt er aangeboden?
  2. Begin met eiwitten; vlees, vis, kip? Daar neem je al een verzameling van. Dus is er vlees en vis en kip? Dan van alles wat, wat je lekker vind.
  3. Wordt er een soepje aangeboden? Dan een kopje soep. Liefst een soepje van groenten, zoals tomatensoep of groentesoep.
  4. Zijn er eieren te vinden? Nog meer eiwitten, maar dat is goed.
  5. Zijn er snackgroenten? Is er komkommer, tomaat of een vegetarische salade? Ook goed. Pluk die desnoods van de schalen met gerechten die je over wilt slaan.
  6. Drink water, thee of koffie. Probeer een liter te drinken.
  • Waarom dit advies? Met de eiwitten zorg je er voor dat je maag goed gevuld is. De groenten zorgen er voor dat je spijsvertering even bezig is om alles om te zetten in glucose voor je hersenen. Dat je maag niet na een uur al weer aan het knorren is en vraagt om meer.
Wat je niet moet doen?

Zeker niet als je je bloedsuikerwaardes binnen de marges wilt houden en als je af wilt vallen.

  • Geen brood, of hooguit 1 snee volkoren brood
  • Geen zoetigheid. Niet zwichten voor die zoete gerechtjes, die toetjes. Of hooguit 1 bonbon met een kopje koffie of thee. Als je niet hoeft af te vallen en je wilskracht sterk genoeg is om niet door te slaan en de hele schaal met bonbons leeg te eten.
  • Vermijd de dressings en sauzen. Geheid dat er suiker in zit. Staat er niet gewoon wat olie?

Volg je mijn advies dan is dat buffet geen probleem. Kom je er ook vast achter dat er heel veel is waar je zonder schuldgevoel van kunt genieten.

Vrijdag receptendag vandaag een lunch gerecht

Combineer je alle recepten van de afgelopen periode dan heb je een buffet. Op de pagina mijn blog zoeken op lunch en je vind heel veel recepten.

Thaise burgers met komkommersalade

Ingrediënten
6 salade uitjes
40 g verse koriander
3 cm verse gember
1 verse rode peper
1 limoen
300 g kipgehakt naturel
1 el vissaus
1½ el sesamzaadjes
1 el zonnebloemolie
3 tl sesamolie
2 komkommers
1 kropje baby romaine sla
4 el chilisaus

Bereidingswijze
Snijd de salade-uitjes in heel dunne ringetjes. Snijd de koriander grof. Schil en rasp de gember. Snijd de peper in dunne ringetjes of laat deze peper weg. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Meng de helft van de salade-ui, de helft van de koriander, de gember, rode peper en limoenrasp door het gehakt. Breng op smaak met de vissaus.

Maak ovale burgers van het gehakt en bestrooi ze aan beide kanten met de sesamzaadjes. Verhit de zonnebloemolie en ⅓ van de sesamolie in een koekenpan en bak de burgers in ca. 10 min. aan beide kanten goudbruin en gaar op een middelhoog vuur. Let op dat de sesamzaadjes niet verbranden.

Schil de komkommers, halveer in de lengte en verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Snijd in dunne plakjes. Meng met de rest van de sesamolie, het limoensap en de rest van de salade-ui en de koriander. Deze salade is ook een paar dagen te bewaren in een afgesloten doosje in de koelkast.

Maak van een paar blaadjes sla een bedje en leg er een burger op. Besprenkel met de chilisaus. Leg er ook een paar blaadjes sla op. Herhaal met de rest van de sla en de burgers. Serveer met de komkommersalade.

Nog 1 tip

Als er bij het buffet ook een grill staat, heb je het wel heel erg getroffen. Neem de tijd en ga in de rij staan. Die zal er ongetwijfeld zijn.

Eet smakelijk!