Vrijdag receptendag; In een gezond eetschema stop je uiteraard gezond eten

Gezond eetschema

Nog even verder over dat gezonde eetschema, waarover ik vorige week al schreef. Bij een gezond eetschema hoort ook een gezonden invulling. Een gezonde invulling met gezonde gerechten. Wel lekker natuurlijk.

Wat is gezonde voeding?

Waar moeten gezonde gerechten aan voldoen?
Voeding moet de beste macronutriënten bevatten; eiwitten, vetten, vezels en koolhydraten. Je lichaam heeft deze nodig om energie te krijgen en je lichaam goed te laten werken.

Macronutriënten en micronutriënten

Naast macronutriënten heb je ook micronutriënten. Daaronder vallen vitamines, mineralen en spoorelementen. Die leveren geen energie, maar zijn wel belangrijk om je lichaam goed te laten werken.

Eiwitten

Eiwitten vind je in dierlijke producten als vlees, vis, eieren, kwark en roomboter. Maar ook in nootjes. Ze zijn belangrijk voor het onderhoud van je spieren. De eiwitten zijn onderling ook allemaal anders. Het is belangrijk gevarieerd te eten.

Eiwitten geven je een verzadigd gevoel, meer dan dat koolhydraten of vetten dat doen. Door meer eiwitten te eten heb je dus minder de neiging om te snaaien.

Koolhydraten

Koolhydraten vind je in producten als aardappelen, granen, fruit en peulvruchten. Eigenlijk in bijna alles. Zij geven je lichaam energie. Zij geven je hersenen energie. Voor mensen met diabetes type 2 is het belangrijk alleen die koolhydraten te eten die geen piek veroorzaken in je bloedsuikerwaardes.

Vetten

Je lichaam heeft vetten nodig. Wel de goede vetten natuurlijk; vette vis, noten of olie. Vetten zijn een bron van vitamines A, D en E.

Vezels

Let er op dat je voldoende vezels binnen krijgt. Uit groenten of noten bijvoorbeeld. Vezels zorgen er voor dat je meer grip hebt op je bloedsuikerwaardes. Zij zorgen er voor dat je lichaam langer doet over de vertering van de voeding en daarmee voor een gelijkmatige afgifte van suiker.

Eiwitten, vetten en vezels zijn belangrijk. Daarom een recept voor een bonenschotel met vlees. Dubbel portie eiwitten; uit het vlees en de bonen. Met de bonen en de groenten krijg je ook de vezels binnen.

Bonenburgers met rode uienchutney

Voor 2 personen

Ingrediënten
3 rode uien
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels rozijnen
1 eetlepel balsamicoazijn
1 kleine pot bruine bonen
1 theelepel kerriepoeder
½ gedroogd chilipepertje
2 eetlepels vloeibare margarine

Bereiding
Pel de uien en de knoflook.
Houd voor de bonenburgers een stukje ui en een half teentje knoflook apart.
Snijd de rest van de uien in ringen en de knoflook in stukjes.
Fruit de uien en de knoflook in de olie in 30 minuten zacht en lichtbruin.
Was de rozijnen, doe ze bij de uien en laat ze in enkele minuten wat vocht opnemen.
Voeg wat balsamicoazijn toe en laat dit sudderen tot het vocht verdampt is. Laat de chutney afkoelen.
Spoel de bruine bonen af en laat ze uitlekken. Druk de bonen met een vork fijn.
Snijd het stukje ui heel fijn.
Meng de ui en de kerrie door de bonen. Pers de knoflook er boven uit en verkruimel het pepertje er boven.
Meng alles goed en vorm er 4 platte schijven van.
Verwarm de margarine in een koekenpan met een anti aanbakbodem en bak hierin de bonenburgers heet en bruin. Geef er de chutney bij.

Lekker met sperzieboontjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *