Vrijdag receptendag; ik smokkelen, jij smokkelen, met chocolade

Laten we smokkelen

Ik smokkel vandaag. Smokkelen mag. Ja natuurlijk, anders zou het leven zo ontzettend saai worden.

Maar ik zal even duidelijk uitleggen wat ik dan versta onder het smokkelen. Als de mensen met diabetes type 2 moeilijk op het pad van gezond eten kunnen blijven. Op koolhydraten letten, geen pakjes en zakjes gebruiken, eten van het seizoen toch lastig wordt. Dan is het verstandig om een smokkeldag in te lassen. Bij de start van ons 1op1 traject adviseer ik zelfs een smokkeldag in je agenda te zetten.

Smokkeldag?

Dan lekker eten en heel erg genieten van iets wat eigenlijk niet past in die nieuwe leefstijl. Een dag minder streng voor jezelf. Of een maaltijd die niet meer past in de nieuwe leefstijl, maar die je wel ongelooflijk lekker vind. Mag een hele dag zijn, maar ook een favoriete maaltijd; ontbijt, lunch, diner of een tussendoortje.

Er is iets, en veel mensen met mij, wat ik ongelooflijk lekker vind; CHOCOLADE. Lastig als het december is, met chocolade letters en figuren. Zelfs met de kerst is dan de verleiding groot.

Deze vrijdag receptendag een smokkeldag. In de zin dat ik geen recept geef voor een lunchgerecht. Ik geef twee recepten met chocolade voor koffie of thee tijd. Die toch koolhydraat vriendelijk zijn. Dus lekker genieten met familie tijdens het heerlijk avondje, of op een smokkelmoment.

Voordelen chocolade

Het is dan wel weer zo dat rauwe cacao een beschermende werking op hart- en bloedvaten, bloeddruk en cholesterol heeft. Het bevat zelfs een stofje dat je kan beschermen tegen kanker. Het is dus helemaal niet zo ongezond als je gek bent op chocola. Maar kies dan wel de gezondste variant ervan: de rauwe, dus onverhitte, cacao. Tegenwoordig heel makkelijk te krijgen. Mijn notenmannetje heeft het zelfs. Anders vervangen door een reep chocolade met minstens 70% cacao.

Rauwe cacao bevat ook heel veel magnesium, als een van de weinige voedingsmiddelen. Daarnaast nog veel meer unieke vitamines en mineralen. Ik denk dus nog steeds aan jullie gezondheid. Nu die recepten.

Decadente Chocolade Milkshake voor 1 mok

Hier doe je de (klein)kinderen ook vast een plezier mee.

Ingrediënten
• 1 mok amandelmelk (andere notenmelk kan ook)
• 1 theelepel rauwe cacaopoeder of 4 blokjes 70% cacao chocolade
• een halve bevroren banaan in stukjes
• een beetje maple syrup of agavesiroop (optioneel ik vind het niet nodig)

Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten in een hoge schaal of beker. Met een blender of een staafmixer goed mengen tot een glad mengsel. Gebruik je blokjes chocolade dan die eerst even laten smelten en wat af laten koelen.
Optioneel Strooi er wat cacaopoeder overheen en maak af met een blaadje munt.
Nog een toefje slagroom en je bent klaar.

Het andere recept dat ik graag wil delen is een supersnel taartje.

Chocoladetaartjes

Koolhydraatarm en snel in de magnetron
4 porties en klaar in 5 minuten

Ingrediënten
55 gram amandelmeel
15 gram kokosmeel
10 gram cacaopoeder
1 theelepel bakpoeder (wijnsteen)
zoetstof naar smaak
snufje zout
50 gram roomboter
1 theelepel vanille essence (optioneel)
2 eieren

Bereidingswijze
Smelt de roomboter op laag vuur.
Meng alle droge bestanddelen goed door elkaar: amandel- en kokosmeel, cacaopoeder, bakpoeder en snufje zout.

Doe dan de eieren, gesmolten roomboter, vanille essense (optioneel) en vloeibare zoetstof er bij. Meng alles door elkaar en proef. Zoetstof verliest zoetkracht door het bakken. Teveel zoetstof maakt het bitter. Je kunt ook wat minder zoetstof gebruiken. Na bakken kun je er dan wat gesmolten chocolade overheen doen om het zo weer wat zoeter te maken. Of gezoete slagroom.

Verdeel het beslag over 4 oven-, magnetronbestendige koppen, glaasjes of bakjes.

Zet de chocoladetaartjes voor 1 tot 2 minuten in de magnetron op 600W. Het mag best nog een klein beetje smeuïg zijn van binnen. Zeker niet te lang want dan wordt het heel droog.

Het kan ook in de oven, maar dan duurt het wel wat langer. Verwarm de (hetelucht) oven voor op 175 graden. Bak het taartje 10-15 minuten.

Behalve met gesmolten chocolade of slagroom kun je het taartje ook garneren met gehakte noten. Of alle drie.

Volgende week is het bijna Sinterklaas. Ik moet dan natuurlijk een heerlijk koolhydraatarm recept delen die voor het heerlijk avondje super lekker is.

Geniet van je smokkelmomenten!

Vond je dit artikel interessant?

Misschien zijn deze artikelen dan ook iets voor jou.


Notice: WP_Query werd aangeroepen met een argument dat verouderd is sinds versie 3.1.0. caller_get_posts is verouderd. Gebruik in plaats daarvan ignore_sticky_posts. in /home/public/sites/www.logos-coaching.nl/wp-includes/functions.php on line 4053
7 Tips om te voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt
Je leeft 24/7 met diabetes type 2 en dat valt niet mee
Afvallen door wilskracht en je brein die samenwerken