Vrijdag receptendag; gezond eten, lekker eten ook met diabetes type 2

Gezond eten, lekker eten met diabetes type 2

Lekker leven, lekker eten ook met diabetes type 2. Dat is mijn motto en de titel van een boek dat ik heb geschreven met daarin 52 recepten voor gerechten die aardig zijn voor je bloedsuikerwaardes. Die bij veel mensen met diabetes type 2 geen piek in de waardes veroorzaken. Maar meten is weten.

Als je een nieuw gerecht eet, is het handig direct voor die maaltijd je bloedsuiker te meten en 1,5 uur na die maaltijd. Dan weet je wat dat gerecht met je waardes doet; wel of geen piek.

Als je diabetes type 2 hebt, kun je natuurlijk op veilig gaan. Altijd hetzelfde eten, nooit iets nieuws proberen. Maar dan kun je niet lekker gaan leven. Af en toe iets uit proberen. Ook als je op vakantie gaat. Gewoon de lokale gerechten uit proberen.

Dat deed ik ook toen ik op vakantie was in Zuid-Afrika. Ik kreeg daar ‘Potje’. Een rijst gerecht met kip. Heel eenvoudig te maken. En, waarschijnlijk omdat het best lang staat te garen, gaf het geen piek in mijn waardes. Optie is natuurlijk ook om het gerecht te maken en dan, na afkoelen, in de vriezer.

Maar nu het recept

Pilav met kip

Voor 4 personen, maar makkelijk uit te breiden met meer rijst, kip en groenten

Ingrediënten
Zilvervliesrijst, 25 gram per persoon
500 gram Kipdij, in blokjes of reepjes
500 gram Gemengde groenten, bijvoorbeeld workgroenten of soepgroenten
1 grote ui, snipperen
4 teentjes knoflook, even persen
2 bouillonblokjes kip of 1 liter kippenbouillon
Paprika
Kerrie
Olijfolie of andere olie 3 eetlepels
Verse kruiden naar smaak
Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze
Doe de olie, die jij lekker vind, in een hapjes pan en verwarm. Fruit de gesnipperde ui in de warme olie. Als die glazig zijn de rijst erbij. Na 3 minuten de groenten toevoegen. Na 1 minuut de kip toevoegen en meebakken. Op het laatst de knoflook en de paprika, kerrie en kruiden toevoegen.
Dan 1 liter water met 2 bouillonblokjes toevoegen of 1 liter kippenbouillon. Alles moet net onder staan. Vuur laag draaien en deksel op de pan.
Af en toe roeren. Als het nodig is nog wat bouillon toevoegen.
Zodra de rijst klaar is, is het gerecht klaar. Strooi er naar smaak nog wat verse kruiden over heen en breng verder op smaak met zout en peper.

Reizen en lekker eten

Dit is een gerecht dat ik heb leren koken tijdens 1 van mijn reizen naar Zuid-Afrika. Daar wordt het ‘potje’ genoemd. De kip, hele kipdij met bot, wordt daar eerst aangebraden op de BBQ.

Facebook groep Lekker leven, lekker eten

Dit recept is ook gedeeld in de Facebook groep ‘Lekker leven, lekker eten met diabetes type 2’. Een besloten groep voor de mensen die mijn boek hebben gekocht. Waar ik alle recepten deel van de vrijdag receptendag en nog veel meer recepten. Een groep waar mensen hun recepten delen. Je kunt alleen lid worden als je het boek koopt of gekocht heb. Het boek kopen? Klik dan hier. Het boek kan helpen grip te krijgen op bloedsuikerwaardes als je diabetes type 2 hebt.