Vrijdag receptendag Eten van over de grens

Vorige week ben ik gestart met het delen van recepten die mensen met een andere etnische achtergrond goed kennen. Vaak krijgen zij, na de diagnose diabetes type 2, te horen “Dat mag je niet meer eten”.

Diabetes type 2 en favoriete gerechten

Wat als dat dan het favoriete gerecht is? Een gerecht dat bij feestjes of familiebijeenkomsten altijd op tafel komt?

Ook als je over de grens op vakantie gaat, met diabetes type 2, staat er soms op het menu dat je niet kent. Wat lokaal een favoriet gerecht is, een specialiteit. Wat doe je dan?

Hee, je bent op vakantie. Het is een favoriet gerecht. Dus gewoon eten. Op vakantie laat je dan wat anders staan, eet je er minder van.

Gerechten aanpassen als je diabetes type 2 hebt

Is het een gerecht dat je zelf maakt? Kijk dan of je het diabetes type 2 vriendelijk kunt maken. Wat kun je aanpassen zodat jij met diabetes type 2 er niet een piek in je bloedsuikerwaardes van krijgt.

Hulp nodig bij het aanpassen van gerechten?

Heb je daar hulp bij nodig? Stuur mij het recept in een email. Ik kijk of ik er iets aan kan veranderen zodat jij er gewoon van kunt genieten.

Vorige week gaf ik in mijn blog het recept voor roti, met andere meel gemaakt. Gemist? Klik op de volgende link voor het recept en de blog:

https://logos-coaching.nl/vrijdag-receptendag-van-amandelmeel-tot-kikkererwtenmeel-met-een-recept-voor-roti/

Vandaag een ander recept voor een gerecht van over de grens, maar wat je hier ook zo op straat kunt kopen.

Thaise kleine loempia

Ingrediënten
6 vellen diepvries filodeeg of rijstvellen, maar geen standaard loempia vellen
1 rode peper
2 cm verse gember
3 el Thaise vissaus
3 el traditionele olijfolie
250 g Chinese wokgroente taugé-rode paprika, of een andere mix van groenten die jij lekker vind bijvoorbeeld paksoi, wortel, prei, taugé,
150 g kip in reepjes of gerookte kip

Je ziet je kunt de ingrediënten nemen die jij lekker vind. Houd je wel aan de hoeveelheden.

Bereidingswijze
Laat het filodeeg ontdooien.

Was de rode peper, halveer en verwijder de zaadlijsten. Snijd de peper in dunne reepjes. Schil de gember en snijd heel fijn. Roer de peper en de gember door de vissaus. Verhit in een wok of braadpan tot deze heel warm is met 1 el olie en bak de kipreepjes aan. Voeg dan de groentemix toe en bak verder op hoog vuur in ca. 3 min. Schep regelmatig om. Roer het vissausmengsel erdoor en bak nog even. Laat de groenten afkoelen. Gbruik je gerookte kip? Dan pas na het bakken van de groenten toevoegen.

Halveer een vel filo deeg en bestrijk de helft dun met 1 el olie. Leg een deel van het groentemengsel aan de korte kant en vouw de zijkanten ca. 2 cm naar binnen. Rol het filo deeg om de vulling. Je kunt ook een tweede ½ vel op de eerste leggen. Zodat het deeg niet zo snel scheurt.

Je hebt nu de keus op de loempia te frituren of in de oven te bakken.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Loempiaatjes op met bakpapier beklede bakplaat leggen en dun bestrijken met rest van de olie. In oven in ca. 20 minuten bruin bakken. Loempiaatjes koud of warm serveren met bijvoorbeeld chili saus. Let op kant en klare is meestal erg zoet, bevat veel koolhydraten en suikers.

Eet smakelijk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *