Vrijdag receptendag; Een goed begin is het halve werk, begin met een goed ontbijt

Wel of niet ontbijten dat is de vraag

Sommige mensen met diabetes type 2 moeten niet denken aan een ontbijt. Is helemaal goed. Iets eten terwijl je er alleen al bij de gedachte niet goed van wordt is geen goed idee.

Maar wat als wij die eerste maaltijd van de dag dan gewoon ontbijt noemen? En dan ook meteen gaan voor een ontbijt waardig voor een keizer.

Later op de dag dan een lunch voor een koning en dan als laatste maaltijd iets voor een bedelaar (dus klein). Dat werkt voor heel veel mensen heel goed.

Ik heb een recept voor een lekker ontbijt. Makkelijk en meteen genoeg voor een paar dagen.

Pitten lijnzaad crackers met zelfgemaakte eiersalade

Ingrediënten
Voor de crackers
70 gram pompoenpitten
70 gram zonnebloempitten
70 gram lijnzaad
20 gram amandelmeel
1 gram zout = flinke snuf
5+5 el water ongeveer!! zie beschrijving

Voor de eiersalade 
6 middelgrote eieren
4 el yoghurtmayonaise
1 bakje tuinkers
2 plakjes achterham

Bereidingswijze
Crackers
In totaal heb je 210 gram zaden en pitten. Maal ⅓ ervan met koffiemolen, keukenmachine, blender, staafmixer, vijzel of je eigen creatieve methode (hamer, plastic zak en theedoek?) tot meel. Dit voorkomt dat je crackers uit elkaar vallen. Meng het meel met de rest van de zaden, pitten, amandelmeel en het zout, roer dat met ong. 6 eetlepels water. Laat minstens 10 minuten staan, zodat het vocht wordt opgenomen. Roer door en voeg eetlepel voor eetlepel water toe en blijf roeren tot je een dikke smeerbare substantie hebt.

Er gaan 5-6 eetlepels water bij, hangt ook af van hoe fijn je het lijnzaad en de pitten gemalen hebt. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 graden hetelucht). Leg de brij tussen twee vellen bakpapier en wrijf met platte handen vanuit het midden uit naar de randen. Narollen met een deegroller tot een mooie dunne egale plak. Haal het bovenste vel er voorzichtig af. Maak de randen recht en repareer eventuele gaten met een pannenkoekmes.

Snijd de vorm van de crackers voor. Maak verschillende formaten, kleine vierkante crackertjes om te beleggen als tussendoortje en gewoon rechthoekig om te beleggen tijdens lunch en ontbijt. Bak in het midden van de oven 15 minuten, draai ze om en bak nog eens 10-15 minuten of tot ze goed droog zijn.

Laat afkoelen op een rooster en bewaar luchtdicht en donker.

TIP: Laat ze zeker niet te donker worden, dan worden ze bitter. Verlaag zo nodig halverwege de temperatuur, laat ze dan wel iets langer in de oven. Goed droog bakken is belangrijk, dan kan je ze ook wekenlang bewaren.

Eiersalade
Kook de eieren hard en laat ze schrikken met koud water. Pel ze. Doe ze samen met de mayonaise, geknipte tuinkers en blokjes ham in een kom. Prakken en klaar is je eiersalade. Doe er eventueel kruiden door die jij lekker vind.

Lekker dik op de crackers en eet smakelijk!

Voor maar 4,99 euro krijg je een e-boekje met 52 recepten. Voor heel veel lekkere recepten dus. Bestellen? Klik op hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *