Vrijdag receptendag; Diagnose diabetes en wat nu

Diagnose diabetes en wat nu

Anita kreeg de diagnose diabetes nadat zij met spoed opgenomen werd in het ziekenhuis. En terecht kwam op de intensive care met een bloedsuikerwaarde van 60.

Na een tijdje ging het gelukkig al weer wat beter en mocht zij naar huis. Om in het gebruikelijke behandeltraject te komen bij de huisarts. Wat dan inhoud dat je regelmatig een praktijkondersteuner / diabetesverpleegkundige ziet. En zeker in het begin een aantal gesprekken hebt met een diëtiste.

Ervaringen met diëtiste

De ervaringen met de diëtiste vond Anita zeker niet positief. Zoals zij zelf beschrijft; ‘het leek of een plaat bleef hangen. Je mag dit niet en dat niet.’ Er werden geen alternatieven geboden. Er werd niet gesproken over wat Anita wel kon eten.

Het grootste verschil met mijn 1op1 coaching was dat er niet gezocht werd naar gerechten waarop Anita niet reageerde met een piek. Dat was wat Anita zocht en waarom zij mijn hulp zocht. Zij kreeg enkel te horen wat zij niet mocht eten.

Nu, na een aantal weken, zegt Anita: ‘Cobi ik ben zo blij met je hulp. Met alle informatie over wat ik wel kan en mag eten. Ik kan weer lekker eten, genieten van het leven. Weg met de stress over dat eten.’

Daar doe ik het voor. Daarvoor help ik mensen met diabetes type 2 grip te krijgen op bloedsuikerwaardes. Op zoek naar een manier om die waardes eindelijk eens te laten zakken. Meer weten over mijn coaching? Ga naar Hoe ik werk.

Meten is weten of een gerecht geschikt is voor jou

Daarvoor, omdat voeding belangrijk is ook voor mensen met diabetes type 2, geef ik iedere vrijdag een lekker recept. Met weinig koolhydraten, simpel te maken, lekker om te eten. Of dat recept voor jou, met diabetes type 2, ook echt aan te raden is, kom je te weten door te meten. Bloedsuikerwaarde prikken voordat je gaat eten en 1,5 uur na het eten. Piek, bloedsuikerwaarde vertoond een flinke stijging, dan kun je maar beter dit gerecht over slaan. Bloedsuikerwaarde acceptabel, geen piek, dan zorgvuldig dit recept bewaren. Zeker als je het ook nog eens heel lekker vond.

Het is winter. Ik heb dan altijd meer behoefte aan iets stevigs, iets dat verwarmd. Stamppotje of stoofgerecht. Daarom nu een favoriet gerecht van mij voor de winter. Veel verschillende groenten, dus verschillende vitamines en mineralen. Die zijn zo belangrijk in de winter, om infecties tegen te gaan en om van infecties te herstellen.

Bonenstoofpotje met gehakt

Ingrediënten
1 pot bonenmix (kidney, bruine en witte bonen) of 3 klein blikjes
1 blik tomatenblokjes in sap (400 g), mag ook verse tomaat zijn in blokjes
200 g gehakt, in kleine balletjes
50 g ui, in blokjes
100 g champignons, in plakjes
100 g courgette, in blokjes
2 el peterselie, gehakt
100 g krieltjes, licht aangebakken ja ik weet koolhydraten, maar voor 4 personen maar heel weinig per persoon
Olijfolie
Peper en zout

Bereidingswijze
Bak de gehaktballetje goudbruin in olijfolie. Voeg de groenten (ui, champignons, courgette) toe en bak deze kort mee. Voeg de tomatenblokjes met sap (vers? Direct met de andere groenten) en de krieltjes toe. Laat het geheel op zacht vuur garen en laat de bonenmix 2 minuten mee sudderen. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de gehakte peterselie toe.

Note: ik ben geen fan van blikgroenten of pot. Altijd goed opletten wat er nog meer in die pot of dat blik zit behalve de groenten. Toch geen of maar heel weinig suikers?

Eet smakelijk! Succes met het verlagen van bloedsuikerwaardes.