Vrijdag receptendag; de voordelen van koude pasta, met recept voor een warme pasta

Koude pasta versus warme pasta als je diabetes type 2 hebt

Mensen die mijn hulp zoeken, zijn vaak bang dat zij niet meer mogen eten wat zij zo lekker vinden. Maar samen zoeken wij altijd een oplossing voor alle problemen, dus ook voor die niet te missen gerechten. Zoals pasta, stamppot, enz.

Mijn advies aan mensen met diabetes type 2; lekker eten

Ik geef ze het advies om eens iets uit te proberen. Pasta koken, wel zonder pakjes en zakjes, af laten koelen, de vriezer in. Voor gebruik uit de vriezer en dan opwarmen. Om te weten wat het dan doet met je bloedsuikerwaardes, meten voor het eten en 1,5 uur na het eten. Zij zijn dan verbaasd dat er bijna geen piek in de bloedsuikerwaardes te zien is. Heb je dan ook een pastagerecht gemaakt voor zeker de helft uit groenten; tomaten, uien en kruiden. Met een aardig portie vlees. En maar een klein beetje pasta, dan zit je helemaal goed.

Hoe dat werkt; pasta die geen piek geven in bloedsuikerwaardes

Ik kan dat nooit zo goed uitleggen. Ik heb wel een video gedeeld van het Engelse TV programma Trust me I am a doctor. Waarin dit getest werd en ook uitgelegd hoe het werkt.

Nu kwam ik een Nederlands artikel tegen, die het ook heel goed uitlegt. Hier en daar een beetje wetenschappelijk, maar toch goed te volgen. Lees maar https://lekkergezond.nl/dossiers/vegetarisch-eten/koude-pasta-goed-voor-je-darmflora/#utm_medium=email&utm_campaign=201908&utm_source=lekker-gezond Ze geven ook nog wat ideeën voor het eten van koude pasta.

Ik vind het niet zo lekker, koude pasta. Daarom dus van mij een recept voor warme pasta met gehakt-tomatensaus. Vandaag maken en volgende week weer uit de vriezer halen.

Pasta met gehakt-tomatensaus

Voor 4 personen

Ingrediënten
1 kg tomaten, neem lekkere smaakvolle tomaten, roma tomaten bijvoorbeeld
1 grote ui, even snipperen
1,5 ons prei, lenteui mag ook
1 winterwortel
1 pond gehakt, die jij lekker vind
Olie, olijfolie als je die lekker vind en anders een andere
Basilicum
Peterselie
2 blokjes voor vleesbouillon, of groenten, of paddestoelen, kortom gewoon die jij lekker vind

Meer groenten toevoegen mag natuurlijk; champignons, paprika, knoflook

Bereidingswijze
Snij alle groenten klein. Kruid het gehakt met zout en peper.

Doe een flinke scheut olie in een pan met een dikke bodem. Een flinke pan, voor een flinke hoeveelheid saus. Fruit de ui, zodra de olie warm is, totdat die zacht is. Voeg dan de wortel toe, even blijven roeren. Dan de prei of lenteui. Tot slot de tomaten. Blijf roeren totdat de tomaten uit elkaar beginnen te vallen. Dan 1 liter bouillon toe voegen, gemaakt van de bouillonblokjes. Vuur laag en lekker laten pruttelen. Neem de tijd. Wacht totdat alles zacht is, de tomaten helemaal uit elkaar gevallen zijn. In Italië nemen ze daar echt de tijd voor, uren staat het te pruttelen. Steeds even roeren. Even proeven of er nog wat zout en peper bij moet. Wat bouillon er bij als de saus te dik begint te worden.

Als de saus bijna klaar is, het gehakt rul bakken in een beetje olie. De pasta koken volgens de gebruiksaanwijzing.

De saus als je wilt met een staafmixer bewerken tot een gladde saus, maar dat hoeft niet. Het is maar wat je lekker vind. Het gehakt en de kruiden, zoveel als je maar wilt, toevoegen. Af laten koelen. En pasta en saus invriezen, gewoon bij elkaar. Na een paar dagen weer ontdooien en eet smakelijk. Strooi nog wat geraspte kaas over de pasta als extra is ook lekker.

Tip voor het kiezen van de pasta

Je hebt tegenwoordig heel voor soorten pasta gemaakt van allerlei soorten meel. Zoek eens naar spelt. Zoek een soort met zo min mogelijk tarwebloem. Dubbel effect voor je bloedsuikerwaarde.