Vrijdag receptendag; bijna op vakantie dus restjes opmaken

Restjes in de keuken, wat doe je ermee?

Herkennen jullie dat? Bijna op vakantie en er ligt nog een en ander in de keuken wat niet goed blijft tot na de vakantie.

Wat doe je dan? Als je diabetes type 2 hebt, zijn het vast producten die vers zijn. De je eet omdat je je bloedsuikerwaardes onder controle wilt houden.

Daar moet je dan een gerecht mee maken, met die restjes. Ook ik heb dat dus. Bijna op vakantie en er ligt nog een en ander. Ik wil het niet verspillen en in de vuilnisbak gooien.

Ik heb in de keuken

Uien
Knoflook
Prei
Soepgroenten
Paprika
Tomaat
Gehakt
Rookworst
Spekjes

In de voorraadkast nog wat blikjes met bonen.

Zo is bij mij een gerecht ontstaan die ik bonenschotel noem.

Het recept voor deze bonenschotel, gemaakt van restjes uit de keuken.

Veelzijdige bonenschotel

Ingrediƫnten voor 4 personen
2 uien
2 teentjes knoflook, uit de knoflookpers
1 prei in ringen
250 gram soepgroenten
1 rode paprika
1 grote tomaat
400 gram gehakt
1 rookworst
150 gram spekblokjes
1 klein blikje tomatenpuree
1 eetlepel mosterd
1 blik capucijners

Bereidingswijze
De uien snipperen, de prei in ringen snijden, de rode paprika in blokjes, 2 tomaat in blokjes.

Doe de spekjes in een droge koekenpan en laat die zachtjes uitsmelten. Haal de spekjes weer uit de pan. Is er te weinig vet, dan wat vet toevoegen, wat je maar hebt.

De uien in de pan, samen met de prei en de soepgroenten en een paar minuten fruiten, totdat de uien glazig zijn. Dan de knoflook, paprika en tomaat toevoegen. Nog 1 minuut fruiten.
Het gehakt er bij en rul bakken. Als er te weinig vet is weer wat toevoegen.
De inhoud van het blikje tomatenpuree door dat mengsel roeren, daarna de mosterd.
Tot slot de spekjes en de capucijners toevoegen. Deksel op de pan en de inhoud door en door warm laten worden.
De rookworst warm laten worden volgens de gebruiksaanwijzing. Daarna in schijfjes.
Heb je nog verse kruiden, dan toevoegen aan het gerecht. Er boven de rookworst.

Ben je minder voorzichtig met de koolhydraten? Aardappels of aardappelpuree erbij. Maar zonder ook heel lekker.

Eet smakelijk.