Vrijdag receptendag; Afvallen doe je met je hersenen

Vorige week schreef ik “Een gezond eetschema met vaste eetmomenten is van groot belang voor je gezondheid, zeker als je wat gewicht wilt verliezen.”

Een gezond eetschema met vaste eetmomenten helpt je met afvallen.

Afvallen bestaat voor maar liefst 70% uit een gezond eten. Daarnaast voor 30% uit bewegen.

Je kunt een gezond eetschema met vaste eetmomenten zo streng of losjes maken als je zelf wilt. Denk er aan dat als je eens afwijkt van het eetschema de wereld niet vergaat. Niet alles is verloren. Gewoon de draad weer oppakken.

Of het nu gaat over gezond eten of bewegen, wat je nodig hebt is doorzettingsvermogen. Iets waarbij je je hersens nodig hebt.

Psychologie en afvallen

Psychologisch gezien heeft iemand gemiddeld 6 weken nodig om te wennen aan veranderingen. Nog langer als het ingrijpende veranderingen zijn. Het pad om af te vallen kan dus lang zijn, afhankelijk van de doelen die gesteld zijn. Mijn ervaring is dat langzaam afvallen beter is. Je komt dan minder snel weer aan. Omdat je je eetpatroon hebt aangepast. En niet voor even, maar voor de rest van je leven.

Ik heb ook een blog geschreven over afvallen en wilskracht. Klik op de volgende blauwe tekst om die blog te lezen. https://logos-coaching.nl/afvallen-door-wilskracht-en-je-brein-die-samenwerken/

Bijna Pasen, daarom een recept voor een gerecht toepasselijk voor Pasen. Maar ook gezond en lekker natuurlijk.

Courgetti met frisse groene asperges

Voor 2 personen

Ingrediënten
1 courgette (ong. 350 gr)
300 gr groene asperges, schoongemaakt
klontje roomboter
1 sjalot
200 ml groentebouillon
beetje geraspte Parmezaan
peper en zout
trostomaatjes
Balsamico azijn
olie

Bereiding

Snipper de ui. Maak de asperges schoon, groene asperges hoef je niet te schillen. Verwijder wel even de houtige onderkant van de groene asperges en gooi die weg of bewaar ze om er een soepje van te maken. Snijd de toppen eraf en de rest in stukjes van 2-3 cm.

Fruit de ui samen met de aspergestukjes en de toppen even aan op matig vuur in wat roomboter. Schenk de bouillon erbij, breng het aan de kook en laat de asperges 3-5 minuten zachtjes koken tot ze beetgaar zijn.

Spiraliseer ondertussen de courgette. Of heb je die kant en klaar gekocht?

Haal de aspergetoppen uit de pan en houd ze apart. Pureer de gare aspergestukjes en ui met een handje geraspte Parmezaanse kaas met de staafmixer tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Schep de courgetti door de saus en warm alles snel en goed door. Verdeel de courgetti met aspergesaus over twee diepe borden en schik de aspergetoppen er op. Rasp er tenslotte wat Parmezaanse kaas over. Ook lekker om er wat uitgebakken spekjes bij te doen of gedroogde ham.

Leg de trostomaatjes in een ovenschaaltje en besprenkel ze met 1 tl Balsamico azijn en wat olie. Bak ze 10 minuten op 200 graden of tot ze zacht zijn in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *