Vrijdag receptendag 5 tips tegen eetbuien als je diabetes type 2 hebt

Overgewicht en diabetes type 2 daar wil je graag iets aan veranderen.

Maar dat is moeilijk. Afvallen lukt alleen bij een stabiele bloedsuikerwaardes.

Heb je moeite om niet teveel te eten en niet teveel tussendoor te eten?

Dan heb je nog een probleem. Ik geef 5 tips hoe je dat kunt voorkomen.

5 Tips tegen eetbuien als je diabetes type 2 hebt
  1. Maak een maaltijdplan
    Met een maaltijdplan bedoel ik dat je voor jezelf beslis wanneer je iets eet, met vaste tijden. Veel mensen hebben baat bij het volgende maaltijdplan:
    Ontbijt
    Tussendoortje
    Lunch
    Tussendoortje
    Diner
    Tussendoortje
    Afhankelijk van hoe laat je op staat en hoe laat je gaat slapen stel je de tijdstippen in. Hou ongeveer 2 uur aan tussen de eetmomenten.
    Die vaste eetmomenten maakt het makkelijker je aan het plan te houden.
  2. Maak afspraken met jezelf wat te doen als je in de verleiding komt
    Ga je een blokje om?
    Wacht je 15 minuten?
    Bedenk je hoe lang het nog duurt tot het volgende eetmoment?
    Poets je tanden.
    Bel een vriendin.
  3. Eet kleinere porties
    Kleinere porties die beter vullen. Denk dan aan vezels en eiwitten. Vezels vullen goed en het duurt langer voordat ze verteerd zijn. Daarnaast helpen ze de bloedsuikerwaardes stabieler te houden.
    Kleinere porties omdat je meer eetmomenten hebt en niet wilt aankomen.
  4. Vertel je omgeving dat je aan je eetbuien werkt
    De mensen om je heen kunnen je helpen door die moeilijke momenten te komen. Het is dan ook makkelijker nee te zeggen tegen traktaties.
  5. Beloon jezelf als je succes hebt
    Misschien wel de belangrijkste tip. Spreek met jezelf af wat je bij een bepaald doel jezelf cadeau doet. Dus bijvoorbeeld 1 week aan het maaltijdplan gehouden, dan mag ik mezelf een cadeau geven. Of iets leuks gaan doen.

Daarnaast vergeet niet dat als het eens niet lukt, je gewoon weer de draad oppakt. Je hebt ook leren lopen met vallen en opstaan.

Succes.

Hier is een recept voor een lekker ontbijt of lunch gerecht. Met ei en vezels, dus het vult goed.

Eimuffins

Dit verrukkelijke koolhydraatarme eipotje met spinazie heeft maar een paar simpele ingrediënten: spinazie, uitje, ei, kaas, room en wat kruiden. En je kunt variëren met de vulling.

Ingrediënten
15 gram ui(en) gesnipperd
90 gram diepvries/ 6 blokjes spinazie
verse knoflookpoeder naar smaak
paprikapoeder (gerookt) naar smaak
peper en zout naar smaak
1 kleine el slagroom of crème fraîche, feta, melk of roomkaas kan ook prima
20 gram geraspte kaas
2 eieren

Bereidingswijze
Bak het gesnipperde uitje 2 minuten aan. Ondertussen ontdooi de spinazie even in de magnetron 50 sec. vol vermogen. Je kunt de ui ook rauw toevoegen, maar dat is een kwestie van smaak.
Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht 200 graden).
Voeg spinazie aan het gebakken uitje toe en kruid alles naar eigen smaak met knoflookpoeder, gerookt paprikapoeder, peper en zout. Voeg een scheutje slagroom toe en roer even door, ook een kwestie van smaak. Je kunt ook melk nemen, of yoghurt of water. Proef en voeg kruiden of specerijen naar smaak toe.
Doe het spinaziemengsel in een ovenschaaltje, rasp er wat kaas over en tenslotte breek je de 2 eieren erboven.
Bak het eipotje 13 minuten in de oven tot het wit helemaal gestold is. Als je een hard ei wilt ietsje langer. 10 minuten alleen eipotje of 12 minuten als je er ook groenten, zoals hier indoet. Andere groenten kunnen ook, bijvoorbeeld paprika, prei, wortel, kool, etc.

Deze eimuffins kunnen de vriezer in en als ze nodig zijn ontdooien in de magnetron. Lekker makkelijk je kan zo een hele voorraad maken met verschillende vulling. Ze zijn ook heel geschikt als lunch.

Eet smakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *