Surinaams-Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst en diabetes type 2?

Mensen met diabetes type 2 met deze culturele afkomst doen ook mee met programma’s zoals KeerDiabetesOm, gaan ook naar de diabetesverpleegkundige en de diëtist.

Nu hoor ik steeds dat die mensen een behandeling krijgen of het Hollandse kaaskoppen zijn. Dat werkt natuurlijk niet. Het KeerDiabetesOm programma is gemaakt voor Hollanders en niet voor mensen met een andere afkomst.

Een individuele aanpak vind ik een must voor mensen met diabetes type 2, welke afkomst dan ook. Vooral voor mensen met een andere afkomst dan de Nederlandse.

Veel is anders bij deze mensen;

a. De cultuur
b. De groepsdynamiek
c. De voeding
d. Het leven.

En dan laat ik nog maar even het mogelijke taalprobleem buiten beschouwing.

Mensen verdienen de aandacht die zij nodig hebben. Een luisterend oor, meedenkend en niet dwingend. Dus luisteren en dan samen een plan bedenken, een behandeling bedenken. Die past bij die persoon.

Omdat voeding een grote invloed heeft op bloedsuikerwaardes is er veel aandacht nodig voor dat gebied. Wat kunnen die mensen nog wel eten, welke gerechten moeten aangepast worden? Welke gerechten kunnen aangepast worden?

Je kunt iemand met een Hindoestaanse achtergrond toch niet zeggen dat zij opeens ‘Hollands’ moeten eten. Geen curry, maar groenten en een stukje vlees.

Als je dan weet dat relatief meer mensen met een allochtone achtergrond meer kans hebben om diabetes type 2 te krijgen, is het belangrijk dat die mensen hier in Nederland een behandeling krijgen die bij ze past. Die past binnen hun leven, cultuur.

Ik zal in ieder geval de komende tijd hier meer aandacht aan besteden. In mijn blogs, posts, in alle berichten. Of die nu gaat over voeding, bewegen of dat ik recepten deel.

Like mijn Facebook pagina https://www.facebook.com/logosonlinediabetescoach/ dan mis je zeker mijn berichten en recepten niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *