Soep past in elk seizoen

 

Een koude soep in de zomer, een pompoensoep in de herfst en erwtensoep in de winter

Zelfgemaakte soep heeft veel voordelen

  • door gebruik van kruiden maak je je soep minder zout
  • je kunt verse groenten uit het seizoen gebruiken
  • je bepaalt zelf de ingrediënten en hoe dik je soep wordt
  • je kunt je restjes opmaken, dat is gemakkelijk en goedkoop
  • als je soep in porties invriest, kun je er meerdere dagen van eten
  • soep bevat meestal veel minder koolhydraten en zal dus je bloedsuikerwaarde niet laten pieken.
Maak je soep minder zout

Het eten van veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Als je je eigen soep maakt, heb je dit zelf in de hand. Je soep hoeft zeker niet flauw te zijn zonder zout. Breng je soep op smaak met kruiden of andere smaakmakers.

Heerlijk zijn verse kruiden, zoals:

  • koriander
  • basilicum
  • peterselie
  • laurier

Ook knoflook, ui, citroensap, verse peper geven de soep extra smaak.

Bouillonblokjes bevatten veel zout. Er zijn ook blokjes met minder zout te koop. Of maak zelf een bouillon door een bundeltje kruiden met bijvoorbeeld tijm mee te laten koken met wat botten of groenten. Potten met bouillon zijn vaak minder zout dan de blokjes. Kijk op de voedingstabel om te weten hoeveel zout er in zit.

Maak soep met veel groenten

In groenten zitten veel vitamines en mineralen; vitamine A en C, caroteen, kalium, ijzer en calcium.

Door het lang doorkoken van groente verlies je een deel van de vitamines. Groenten daarom later pas toevoegen aan je soep. Zodat zij lekker knapperig blijven.

Wil je een soep die minder vet is?

Soep kan licht verteerbaar en vetarm zijn. Maar dat heb je zelf in de hand. Je soep wordt al snel extra vet en calorierijk door het toevoegen van bijvoorbeeld:

  • een scheutje room
  • gemalen kaas
  • rookworst
  • in olie of boter gebakken stukjes brood

Als zelf bouillon maakt, kun je regelmatig het vet van de soep scheppen. Als je de bouillon laat afkoelen, haal je zo het vet weg. Wel een beetje jammer, want het geeft veel smaak. Je kunt er ook voor kiezen een beetje te laten zitten.

Buiten die laatste toevoeging, brood, zorgen de room, kaas, rookworst niet voor heel veel meer koolhydraten. In dat opzicht dus goed voor mensen met diabetes type 2 die letten op koolhydraten.

Het recept van deze week

Soep van geroosterde tomaten

Aantal personen: 4

Ingrediënten

  • 1 kg rijpe kerstomaten of tasty tom tomaten
  • 1 ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 à 2 kleine tenen knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • Peper en zout naar smaak
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 flinke eetlepels mascarpone
  • 2 eetlepels pompoenpitten, geroosterd

Bereidingswijze

Verhit de oven tot 200 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Halveer de tomaten. Pel de ui en snijd hem in halve ringen.

Schenk de olijfolie in een kommetje en pers de knoflook erboven uit.  Ris de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Roer de rozemarijn door de knoflookolie en meng de olie goed door tomaat en ui.

Verdeel tomaat en ui op de beklede bakplaat, bestrooi met peper en zout en rooster ze 25 minuten in de oven.

Doe de groenten in een soeppan en voeg de groentebouillon toe. Breng aan de kook en pureer de soep met de staafmixer.

Voor het serveren garneren met een schep mascarpone en wat geroosterde pompoenpitten.

Een soep met alle voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft om gezond te worden en te blijven.

Nog meer recepten? Ik heb voor 4,99 euro een boekje met 52 simpele en lekkere recepten voor je. Hebben? Klik dan op de volgende link. http://logos-coaching.nl/lekker-leven-lekker-eten

Als ik je bestelling en de betaling van de 4,99 euro heb ontvangen krijg je deze 52 recepten in je mailbox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *