Reizen met diabetes type 2; 27 tips

Reizen met diabetes type 2

Sommige mensen reizen niet, sommige gaan niet ver weg, sommige pakken een koffer en gaan waar ze willen gaan.

Ik hoor bij die laatste groep. 15 Januari vertrek ik voor een paar weken naar Thailand. Ik zal mijn ervaringen delen in mijn blogs die ik plaats op dinsdag, maar ook via Facebook Live tijdens de reis. Daar deel ik mijn ervaringen, hoe ik problemen oplos en wat ik doe om grip te houden op bloedsuikerwaardes.

Reizen doe ik met een goede voorbereiding

Ik geef je 27 tips voor een goede voorbereiding. Deze tips over het reizen met diabetes zijn onderverdeeld in 3 groepen:
1. De voorbereiding
2. De reis zelf
3. Op de bestemming.

Voorbereidingen op de reis met diabetes type 2

1. Een brief van de dokter in het Engels dat ik diabetes heb en welke medicijnen ik gebruik. Medicijnen benoemd met de werkzame stof en niet met de merknaam, de dosis en hoe vaak.

2. Een medicijnenpaspoort van de apotheek. Als het een onderontwikkeld land is of de USA neem ik beide mee. Is het een ontwikkeld land dan neem ik alleen het medicijnenpaspoort mee.

3. Contact met de zorgverzekeraar en advies vragen wat extra te verzekeren.

4. Zorgpas klaar leggen om mee te nemen. Eventueel daarbij ook polissen van extra verzekeringen. Of deze scannen en in de cloud opslaan, net als scan van paspoort en pasjes.

5. Zorgen dat ik voldoende medicijnen en hulpmiddelen in huis heb om de reis te volbrengen en nog wat voor als ik thuis kom. Eventueel hulpmiddelen dubbel voor als er iets kapot gaat onderweg, bijvoorbeeld de bloedglucosemeter. Heb ik medicijnen op vakantie nodig, dan bezoek ik (in overleg met zorgverzekeraar) een arts. Of regel het ter plekke met mijn zorgverzekeraar. Ben ik iets vergeten dan is er misschien de optie dat het nagestuurd wordt.

6. Zorgen dat ik iets te eten heb voor in mijn in de handbagage, gebaseerd op de reistijden een plan maken wanneer te spuiten of medicijnen in te nemen. Wel opletten op de periode dat de medicijnen werkzaam zijn, niet teveel overlap en niet te grote tijd zonder. Bijvoorbeeld kortwerkende insuline spuit ik voor een maaltijd, dat blijf ik doen. Hoeveelheid gebaseerd op wat ik ga eten en de hoogte van mijn bloedsuiker op dat moment. Krijg ik een maaltijd binnen 3 uur na een maaltijd die ik thuis heb gehad, dan neem ik of geen (hele) maaltijd of spuit niet. Ook hier weer afhankelijk van de maaltijd en de hoogte van mijn bloedsuiker.

7. Dan inpakken. Alles wat invloed heeft op mijn gezondheid gaat in de handbagage; brief van de dokter, medicijnenpaspoort, medicijnen, hulpmiddelen, iets te eten. Let op alle medicijnen voor de hele reis, en ook alle hulpmiddelen. Mijn handbagage blijft in het zicht, zodat ik altijd alles heb. Niets kan zo kwijtraken.

8. Uitzoeken wat het klimaat ter plekke is; warm, vochtig, koud en droog? Ik weet uit ervaring opgedaan in Nederland wat een hoge temperatuur en koud weer met mijn bloedsuikers doen.

9. Zorg dat je paspoort geldig is en regel eventueel een visum.

10. Moet ik geld meenemen of kan ik daar veilig en makkelijk pinnen?

11. Accommodatie reserveren, waar bij voorkeur iets is waar je je insuline veilig kunt bewaren.

12. Tickets boeken.

De reis met diabetes type 2

13. Je koffer ingepakt, met alles wat je nodig hebt. Niet alleen de kleren maar misschien ook extra zaken die te maken hebben met de diabetes. In de handkoffer in ieder geval alle medicatie en hulpmiddelen. Zorgen dat ik iets te eten bij mij heb, zodat ik iets kan eten op het moment dat ik het nodig heb. Dan ben ik niet afhankelijk van wanneer ik iets krijg.

14. Vervolgens de rit naar het vliegveld. Inchecken, meestal thuis al gedaan zodat ik op een plek zit waar ik me gemakkelijk voel. Dan door de security check en de douane. Het is toch altijd spannend zo’n check met al die spullen in je handbagage.

15. Ik heb meestal een grotere tas bij me met het kantoor en spullen die ik niet vaak nodig heb en een kleinere handtas waar mijn spullen inzitten die ik vaker nodig heb. Grotere tas gaat in de overhead boven mijn hoofd en de andere tas onder de stoel voor mij.

16. Ik geef ook niet vooraf aan de vliegtuigmaatschappij op dat ik diabetes heb, dat eisen ze ook niet. Als je dat rustiger maakt en meer zekerheid geeft, vooral doen.

17. Regelmatig bloedsuikers meten, in ieder geval voor iedere maaltijd en snack. Eventueel corrigeren met insuline. Ik zorg altijd dat ik iets hoger dan normaal zit, ik spuit zeker wat minder kortwerkende insuline. Sommige mensen merken dat hun bloedsuiker lager is als zij vliegen en sommige merken dat het juist hoger is.

18. Regelmatig even opstaan en een beetje rondlopen, al is het maar even naar het toilet. Daarom boek ik altijd een gangpad stoel. Dan hoef ik me niet bezwaard te voelen steeds weer iemand te moeten vragen of ik langs mag.

19. Probeer een praatje te maken met de persoon naast je. Zeker als je alleen reist, geeft dat een goed gevoel.

20. Ga je de nacht in? Probeer wat te slapen. Als het niet echt slapen wordt, dan in ieder geval even je ogen sluiten. Ik weet het is niet makkelijk, maar ik doe dan ademhalingsoefeningen. Tijdens de voorbereidingsfase voor deze reis zal ik ook zeker alvast oefenen. Ik vind het geen aanrader, maar ik weet dat sommige mensen een slaappil aan hun arts vragen.

21. Probeer te genieten van de ervaring, het eten en de mensen om je heen.

Op de bestemming en dan grip op bloedsuikerwaardes

22. Alles is anders tijdens de vakantie, de temperatuur, de omgeving, de dagelijkse routine, het voedsel enz. Deze belangrijke verschillen zijn voor mij een reden om het de eerste dagen heel rustig aan te doen. Ik kan dan kijken wat al de verschillen doen met mijn bloedsuikers. Vaak ben ik gevoeliger voor insuline als het wat warmer is en moet ik wat minder langwerkende insuline spuiten.

23. Sommige culturen accepteren het makkelijker dan andere als ik in het openbaar een bloedsuiker prik of insuline spuit. Daar houd ik rekening mee.

24. In de accommodatie zorg ik dat er iets aanwezig is waar ik mijn insuline zo koel mogelijk kan bewaren. Echter als dat niet aanwezig is, maak ik er ook geen probleem van. Zo koel mogelijk kan ook betekenen dat ik het in een koeltas bewaar.

25. Ik neem uit Nederland altijd anti hypo middelen mee, want dan weet ik wat en hoeveel ik moet nemen en wat ik kan verwachten als mijn bloedsuikers te laag zijn.

26. Gerechten op het menu in een restaurant zijn niet altijd wat je verwacht. De eerste dagen wacht ik totdat het eten op tafel staat en ik een beetje geproefd heb. Dan pas besluit ik hoeveel insuline ik ga spuiten. Veel informatie zoek ik vooraf ook op het internet. Meestal kan ik dan al terugvinden wat er meestal in het gerecht zit. YouTube filmpjes gemaakt in het vakantie land zijn dan een goede informatiebron, daar staan vaak kook-filmpjes waar je kan zien wat er in het eten gaat. Dan weet ik ter plaatse of men vaak zoetigheid toevoegt of juist niet. Desserts in Thailand bijvoorbeeld zijn over het algemeen niet zo zoet als in Nederland.

27. Bloedglucose blijf ik meten en probeer ik te corrigeren, maar op vakantie ben ik wat voorzichtiger dan thuis. Plannen voor een dag veranderen vaker dan thuis en daar ben ik graag op voorbereid door een iets hogere bloedglucose te hebben.

Reizen met diabetes is voor sommige mensen een stap te ver, erg jammer naar mijn mening.

Heb jij dat ook? Blijf jij thuis? Neem dan eens contact met mij op voor een persoonlijk advies.

Er valt zo veel te ontdekken op deze planeet, laat het hebben van diabetes type 2 je daar niet van tegenhouden.

Ben je benieuwd naar mijn verhalen op Facebook Live over mijn reis naar Thailand? Je vind ze vanaf 15 januari 2019 hier https://www.facebook.com/logosonlinediabetescoach/