Online Diabetes Coach met LADA

Van diabetes type 2 naar LADA

Langzaam aan is duidelijk geworden dat ik geen diabetes type 2 heb, maar LADA.

Maakt dat uit voor de behandeling? Nee, ik spuit al vele jaren. Wordt er kort na de diagnose diabetes type 2 vastgesteld door bloedtesten dat je LADA hebt, dan wel.

Wat is LADA?

Met LADA wordt eerder gestart met insuline spuiten. LADA is een vorm van diabetes type 1 die eerst lijkt op diabetes type 2, doordat hij heel geleidelijk begint. Het woord LADA is een afkorting van het Engelse ‘Latent Autoimmune Diabetes in Adults’.

Behandeling LADA

Nu dat duidelijk is, heb ik nog steeds veel aan alle kennis over voeding, bewegen en leefstijl die ik heb opgedaan na de diagnose diabetes type 2. Wel heb ik nu vrede met het feit dat ik meer moet spuiten om grip te houden op mijn bloedsuikerwaardes.

Nu snap ik ook beter waarom mijn bloedsuikerwaardes hoog bleven. Ook met alle gebruikelijke stappen die ik adviseer bij te hoge bloedsuikerwaardes als je diabetes type 2 hebt. Mijn lichaam maakt steeds minder insuline zelf aan en is veel minder gevoelig voor die insuline.

Op het moment ben ik bezig te kijken hoeveel insuline ik dan nodig heb onder bepaalde omstandigheden. Meten = weten. Wat eet ik, wat doe ik, hoe voel ik mij, wat zijn mijn bloedsuikerwaardes. Hoeveel insuline heb ik nodig voor wat ik eet, voor wat ik doe, hoe ik mij voel. Dat is niet zo moeilijk; mijn diabetesdagboek gebruiken.

Inmiddels ben ik al weer zo ver, na een paar maanden, dat ik weet wat ik moet spuiten onder bepaalde omstandigheden. Maar ik moet nog even blijven noteren, omdat er nog uitschieters zijn.

Blij dat ik online diabetes coach ben, want daarom was al heel snel duidelijk dat er iets niet klopte. Mijn bloedsuikerwaardes gingen omhoog. Waarom? Hoe kwam dat? Niet omdat ik mijn leefstijl had veranderd. Niet omdat ik niet gezond eet. Niet omdat ik minder ben gaan bewegen. Niets veranderd, maar ik heb wel meer insuline nodig.

Ik ga nu met een gerust hart naar Thailand op 15 januari 2018. Weet dat het kantoor gewoon mee gaat. Ik blijf gewoon mijn kennis delen in mijn blog, posts op Facebook, LinkedIn en Twitter.