Koolhydraatarm eten als je diabetes type 2 hebt?

Dat is mij te algemeen! Ik ben het niet altijd eens met behandelaars van mensen met diabetes type 2 als zij adviseren koolhydraatarm of beperkt te eten. Veel mensen zijn verbaasd als ik dat zeg.

Gewicht en diabetes type 2

Het spuiten van langwerkende insuline voor mensen met diabetes type 2 veroorzaakt door overgewicht heeft vaak een tegenovergesteld effect.

De behandeling zou gericht moeten zijn op gewicht verliezen. Dat is moeilijk als je insuline spuit. Gewichtstoename zie je vaak als mensen insuline moeten gaan spuiten bij diabetes type 2.

Veel artsen kijken naar bloedsuikers, is die te hoog dan krijg je meer medicijnen. Er wordt vaak niet gekeken waarom die bloedsuikers te hoog zijn.

Eten waar onze genen om vragen

Zelf heb ik de overtuiging dat wij mensen niet meer eten waar onze genen op ingesteld zijn. Onze genen zijn nog van het tijdperk jagen en eten opzoeken in de natuur. Je moest toen veel moeite doen om een maaltijd bij elkaar te krijgen. Daarnaast was alles puur natuur.

Tegenwoordig heb je de supermarkt waar je alles kunt krijgen wat je hartje begeert. Veel gemaksvoeding, met pakjes, zakjes en kant-en-klaar. Heel veel verleiding ook.

Koolhydraatarm en -beperkt

Op het internet wordt vaak koolhydraatbeperkte voeding aanbevolen. Een grote aanpassing van je leefstijl.

Ik ben van mening dat iemand met diabetes type 2 moet letten op voeding, beweging en leefstijl. Voeding niet als dieet, maar als een leefwijze. Dus niet voor even, maar voor de rest van je leven.

Ik ga in mijn coaching dan nog een stap verder. Koolhydraatbeperkt eten is prima, maar een voedingsmiddel met weinig koolhydraten heeft bij die ene persoon met diabetes type 2 nog altijd een ander gevolg op de bloedsuikerwaardes dan bij een ander persoon.

Ik geef geen algemeen (koolhydraatbeperkt) voedingslijstje. Ik kijk samen met de persoon die ik begeleid naar een gezonder leven, naar wat voor jou werkt. De basis is wat jij lekker vindt en wat in jouw leven past.

Als je geen spruitjes lust, geen spruitjes. Als je een heel druk leven hebt, met een baan die heel veel tijd vraagt, krijg je van mij geen advies waar je uren mee aan de slag moet.

Coaching

De nuchtere bloedsuikerwaarde is ook helemaal niet interessant. De Hb1Ac is veel interessanter. Wat laten die bloedsuikerwaardes zien verspreid over de hele dag, over 3 maanden? En wat is er dan gegeten en gedaan?

Daar is mijn coaching op gericht. Individueel en passend bij jou. Nooit als behandelaar, maar als coach / begeleider.

Mijn intake is gratis, waarom vraag je die niet aan? Tijdens dat telefoongesprek direct al tips voor verlagen van de HbA1c

Dan krijg je van mij te horen hoe wij samen, tijdens een coachingstraject, die HbA1c kunnen verlagen. Hoe jij gezonder kan worden. Weer kan genieten van het leven, met diabetes type 2. Neem contact met mij op. Klik op contact.

Het is vrijdag dus een lekker recept voor 4 personen, koolhydraatarm voor het avondeten

Snelle kipragout met room, champignons en dragon

Ingrediënten
400 g kipfiletblokjes
2 el bloem
25 g roomboter
250 g champignons
200 ml slagroom
3 tl gedroogde dragon

Bereidingswijze
Bestrooi de kip met de bloem, peper en eventueel zout. Verhit de boter in een hapjespan en bak de kip in 3 min. op hoog vuur rondom bruin.

Maak ondertussen de champignons schoon met keukenpapier en snijd in plakjes. Voeg toe aan de kip en bak 1 min. mee op hoog vuur. Voeg de slagroom en dragon toe en laat op laag vuur 3 min. koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Combinatietip:
Lekker met sperziebonen en gebakken spinazie. De spinazie kun je natuurlijk ook op het laatste moment toevoegen aan de ragout.

Ook met bloemkoolrijst erg lekker.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie) voor wie dat wil weten
• energie 365 kcal
• eiwit 27 g
• koolhydraten 8 g
• vet 25 g waarvan verzadigd 14 g
• natrium 72 mg
• vezels 1 g, met sperziebonen wordt dat veel meer.

Vezelrijke voeding heeft een gunstige invloed op je bloedsuikerwaardes.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *