Je leeft 24/7 met diabetes type 2 en dat valt niet mee

Diabetes type 2 heb je 24/7

Je hebt diabetes type 2 24/7. Je behandelt voor het grootste gedeelte jezelf als je diabetes type 2 hebt. Dat doe je dan ook iedere dag, ieder uur. Nooit even vrij, nooit even zonder. Lekker leven is er dan ook vaak niet bij.

24/7 kan het zo maar gebeuren dat je aan de slag moet om je bloedsuikerwaardes onder controle te krijgen.

Van diagnose naar zelfmanagement

Laat ik bij het begin beginnen. Het moment dat je met klachten naar de huisarts gaat. Je hebt doorlopend dorst. Je moet, ook in de nacht, steeds maar plassen. Je bent doorlopend moe. Je valt misschien ook nog af.

De huisarts luistert naar je klachten en laat bloed prikken. Je moet daarvoor terug komen, want het moet geprikt worden als je nog niets gegeten hebt. Soms moet je ook nog een plasje inleveren.

De diagnose is dan al snel gesteld; diabetes type 2. Je bloedglucose is te hoog en er zit suiker en ketonen in je urine. Na wat uitleg over diabetes type 2 en wat adviezen om wat gezonder te eten, gewicht te verliezen sta je weer buiten. Met nog wat afspraken voor bloed prikken en voor de praktijkverpleegkundige. Meestal nog weer binnen 1 maand.

Helpen deze adviezen niet? Dan volgt al snel een recept voor medicatie als de bloedsuikerwaarde niet daalt. Eventueel samen met een afspraak voor de diëtiste.

Mijn ervaring met diabetes type 2

Waar ik persoonlijk ook niet blij van word, is dat er vaak alleen een nuchtere bloedsuikerwaarde geprikt wordt. Een enkel moment waarop beslist wordt wat er moet gebeuren. In het algemeen; meer medicijnen als de bloedsuikerwaardes blijven stijgen. Ik wil altijd mijn HbA1c weten. Een waarde die laat zien wat mijn waardes de afgelopen drie maanden heeft gedaan. Dus zoveel meer een waarde die laat zien hoe het met mij gaat dan die enkele nuchtere bloedsuikerwaarde. Natuurlijk moet ook die enkele meting goed zijn, maar dat is beetje een gok. Het zegt niets over wat die bloedsuikerwaarde gister was of vorige week.

Er zijn heel veel factoren die invloed hebben op bloedglucose. Alles wat je gedurende 24/7 doet, eet, hoe je je voelt, of je stress ervaart, zelfs wat voor weer het is. Over deze factoren wordt nauwelijks gesproken. Behalve dan over voeding. Je krijgt geen informatie over hoe je je bloedsuikerwaarde kunt beïnvloeden door aanpassingen in je leefstijl. Of, heel simpel, dat water drinken kan zorgen dat de waarde daalt, als deze te hoog is.

Ook wordt er niet gekeken naar de persoon. Ieder mens met diabetes type 2 heeft een unieke aanpak nodig. Ieder mens met diabetes type 2 reageert anders op al die factoren die invloed hebben op je bloedglucose.

Meer informatie in mijn blogs

Lees nog wat meer blogs, waarin ik schrijf over die verschillende factoren die je bloedsuikerwaarde beïnvloeden.

Diabetes type 2 behandel je grotendeels zelf: alle dagen keuzes maken over eten, genoeg bewegen en vaak ook denken aan medicijnen. Dat is nogal wat. Daarom doe ik wat ik doe, help ik volwassenen met diabetes type 2 grip te krijgen op hun bloedsuikerwaardes. Zodat er minder of geen medicatie nodig is. Zodat men weer lekker kan gaan leven.

Zoals Jolanda die met mijn 1op1 coaching als snel minder medicijnen nodig had en na een tijdje zelfs helemaal kon stoppen. Ook was zij blij dat zij gewicht verloor, zodat de kans dat zij weer met medicijnen moet beginnen veel kleiner wordt. Dat zij veel beter grip houd op de bloedsuikerwaardes en haar gewicht.

Hoe ik werk

Wil jij weten hoe wij dat samen kunnen bereiken? Kijk dan op de pagina Hoe ik werk. Wil je meer weten? Wil je horen wat ik denk dat wij kunnen bereiken? Neem dan contact met mij op.