Heb jij ook van die hoge nuchtere bloedsuikerwaardes? En weet je niet waar die vandaan komen?

Hoge nuchtere bloedsuikers, wat kan de oorzaak zijn? De rest van je bloedsuikerwaardes zijn prima. Je gaat slapen met mooie waardes. En dan sta je op met een hoge bloedsuikerwaarde. Ja ook ik, online diabetes coach ken het. Ik heb ook diabetes type 2 en soms van die onverwachte hoge nuchtere bloedsuikerwaardes.

Het wordt een beetje ‘medisch’ verhaal, maar ik vind het toch waardevol om te delen. Juist omdat best wel veel mensen last hebben van een hoge nuchtere bloedsuikerwaarde.

Wat kan de oorzaak zijn van hoge nuchtere bloedsuikers?

Veel mensen denken dat dat te maken heeft met de snacks die genuttigd worden voor bedtijd. Het kan echter ook zijn dat je lichaam de hormonen, van invloed op bloedsuikers, niet goed gebruikt of niet goed kan gebruiken.

Met stomheid geslagen door een hoge nuchtere bloedglucose? Welkom bij de club. Vaak valt het gewoon weg niet te voorspellen. Veel mensen merken dat als zij snacken voor het slapen, de nuchtere bloedsuikers lager zijn dan wanneer de avond hapjes achterwege gelaten worden.

Medici hebben geconstateerd dat soms niet het eten de oorzaak is, maar een onjuiste hormonale controle van de bloedsuikerspiegel.

De Essentiële Hormonen

Gedurende de jaren voorafgaand (tot tien jaar) aan de diagnose diabetes type 2 vermindert de hormonale controle van de bloedglucose. Vier hormonen zijn betrokken bij de controle van glucose:

Insuline

Uit de bètacellen van de pancreas, helpt het lichaam glucose uit voedsel te halen en in de lichaamscellen op te slaan om zo energie af te geven. Bij mensen met diabetes type 2 slinken de reserves aan insuline langzaam.

Amylin

Uitgescheiden door de bètacellen, vertraagt de afgifte van glucose in de bloedbaan na het eten door het vertragen van het legen van de maag-en het verhogen van het gevoel dat de maag vol is. Mensen met diabetes type 1 en type 2 zijn amyline-deficiënt.

Incretines

Een groep hormonen uit de darmen dat glucagon-achtig peptide 1 (GLP-1) omvat, stimuleren de afgifte van insuline in het lichaam na het eten. Hierdoor vertraagt het legen van de maag, het bevordert het gevoel dat de maag vol is, het vertraagt de afgifte van glucose in de bloedbaan, en voorkomt dat de pancreas glucagon vrij geeft, waardoor er minder glucose in het bloed zit.

Glucagon

In de alfa-cellen van de alvleesklier, breekt glucose af opgeslagen in de lever en spieren.

Hoe de essentiële hormonen werken in het lichaam

Bij iemand die geen diabetes heeft, werkt het lichaam 24 uur per dag om de constant veranderende aanbod aan en vraag om insuline te reguleren. Dit systeem omvat de vier hormonen – en een continue terugkoppeling die berichten verplaatst tussen de hersenen, darmen, alvleesklier en de lever – wat we de boodschappers zullen noemen.

Het systeem werkt bij mensen zonder diabetes als volgt:

Als we niet eten

Als de bloedglucose daalt na een piek veroorzaakt door het laatste voedsel dat we gegeten hebben, geeft de alvleesklier minder insuline hormoon af. Tegelijkertijd, nemen twee andere hormonen: amyline en glucagon-achtig peptide 1 (GLP-1), die helpen glucose op te slaan en die het gebruik van glucose stimuleren. Een vierde hormoon, glucagon, schiet in een versnelling om een constante stroom van glucose aan het lichaam aan te bieden. Glucagon verzendt berichten naar de lever en spieren om zo glucose uit opgeslagen energie vrij te maken.

Na het eten

Eten verhoogt de bloedglucose en stuurt een bericht naar de darmen om GLP-1 vrij te geven, waarbij het kraantje voor de insuline en amylin open gedraaid worden. Deze hormonen helpen cellen de glucose uit voedsel te gebruiken om het lichaam zo van brandstof te voorzien. De glucagon afgifte stopt omdat er weinig behoefte aan glucose uit de lever of spieren is, wanneer er voedsel beschikbaar is. De invloed van voedsel op de bloedglucose, zelfs voor een grote, vetrijke maaltijd, duurt minder dan zes uur.

Het Dawn Fenomeen en Somogyi Effect

Hier zijn twee andere situaties die hoge nuchtere bloedsuikerspiegels kan veroorzaken:

Dawn fenomeen

Gebeurt als onderdeel van de normale cyclische ritme van het lichaam om wakker te worden en aan de slag te gaan. Hormonen, zoals groeihormoon en cortisol, worden vrijgegeven en de glucose spiegel verhoogt. Zonder diabetes zal het lichaam gewoonlijk reageren op deze vroege ochtend met het afgeven van meer van de hormonen die de bloedglucose onder controle houden. Dat gebeurt niet automatisch als u type 1 of type 2 diabetes hebt.

Somogyi effect

Men denkt dat zeer hoge nuchtere bloedglucose worden veroorzaakt door de lever die veel overtollige glucose afgeeft in reactie op hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) tijdens de nacht. Somogyi effect is ongewoon in type 2 diabetes. Er is controverse over de vraag of het wel bestaat zelfs met de snel- en langwerkende insuline die vandaag beschikbaar zijn.

Meten = weten

Met al deze informatie lijkt het belang van een HbA1c meten bewezen. Het zegt zoveel meer dan een enkele bloedsuikerwaarde, ook een nuchtere bloedsuikerwaarde.

Hulp bij zelfmanagement

Ik wens iedereen succes met het managen van diabetes type 2. Heb jij daar moeite mee? Moet jij steeds meer medicijnen gebruiken om je bloedsuikerwaardes goed te houden? Heb jij geen grip op je bloedsuikerwaardes? Kijk dan eens op mijn Hoe ik werk pagina. Daar vertel ik wat ik samen met mensen met diabetes type 2 kan bereiken. Hoe er grip op bloedsuikerwaardes komt. Hoe men weer lekker gaat leven. Zoals Jolanda die met mijn coaching al snel kon stoppen met het spuiten van insuline en kon minderen met pillen.