Heb jij diabetes type 2? Niets om je zorgen over te maken

Diabetes type 2, pieker jij over je leven met diabetes type 2?

Ook al ben ik Online Diabetes Coach met diabetes type 2 ik pieker wel eens over mijn leven met diabetes. Tenslotte heb je die diabetes 24/7 en nooit eens een dag zonder, al was het maar een paar uurtjes.

Je weet bijvoorbeeld nooit hoe je dag zal verlopen, welke problemen er die dag op je pad komen. Hoe je die dan weer moet oplossen. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op bloedsuikerwaardes. Dus ook zoveel mogelijkheden waar het niet goed kan gaan.

Een dag met diabetes type 2

Laten we eens kijken naar het verloop van een dag. Ik neem mijn eigen dag als voorbeeld.

Wakker worden!

Je wordt wakker omdat je wekker gaat, tijd om op te staan. De afgelopen nacht eigenlijk wel goed geslapen, zonder hypo of hyper? Laten we het voor nu even gemakkelijk houden!

Ontbijt

Uit je bed en dan wassen en aankleden. Medicatie innemen. Ontbijt maken met een potje thee. In mijn geval is dat 250 g magere kwark met vers fruit, vandaag druiven. Eerste beslismoment kan dan zijn hoe zijn mijn bloedsuikers en wat ga ik spuiten voor dit ontbijt. Dus even bedenken wat ik ga doen vandaag, want dat heeft invloed op mijn waardes. Daar moet ik dus rekening mee houden.

Voordat je de deur uitgaat

Als je werkt, een lunch klaar maken om mee te nemen. Weer rekening houden met hoe je dag er uit gaat zien. Heb je wat meer of minder nodig voor je lunch. Ook bedenken welke tussendoortjes je mee neemt. Heb je alle zelfzorgmiddelen in je tas; dextro, meetapparatuur en spuiten. Daarnaast natuurlijk je medicatie.

Als lunch eet ik vaak een salade, maar vandaag neem ik 2 grote tomaten, een stukje zachte geitenkaas en wat Spaanse gedroogde ham. Als tussendoortje mijn noten en een portie fruit. Het is lente en vandaag gaan er aardbeien mee.

De deur uit nadat alles is ingepakt. Dan de reis naar het werk. Onderweg bedenk je al wat je te wachten staat vandaag. Al naar gelang van wat je verwacht, neemt de stress toe.

Op het werk en aan de slag

Op het werk begroet je je collega’s en gaat aan de slag. Halverwege de ochtend tijd voor een tussendoortje, suggestie van mij is om wat noten te eten. Wel bedenken moet ik ook even een bloedsuiker prikken, hoe voel ik mij? Dan weer verder met het werk.

Lunchtijd

Eerst een vingerprik om te bepalen hoeveel insuline te spuiten voor de lunch. Heb je tijd om rustig te lunchen of gaat het werk gewoon door. Soms is er geen tijd voor een rustige pauze. Weer stilstaan wat de acties, die omstandigheden, voor invloed kunnen hebben op je bloedsuikers.

Het zou zo maar kunnen dat je voordat het tijd is voor het volgende tussendoortje, halverwege de middag wat zweverig wordt. Beetje begint te zweten. Het lijkt op een hypo dus een vingerprik en acties nemen als dat nodig is. Omdat je te laag zit bijvoorbeeld. Dat dan corrigeren met bijvoorbeeld een dextro of door je tussendoortje eerder te nemen. Ook nu moet je een beslissing nemen en bedenken hoe de rest van je werkdag er uit gaat zien. Als je je tussendoortje eerder neemt, red je het dan totdat je naar huis kan?

Verder met het werk, kijken of je op tijd naar huis kan of misschien nog wat langer moet blijven om het werk af te krijgen. Je zorgt er altijd voor dat je iets extra’s bij je hebt, mocht je wat langer moeten werken. Je neemt in ieder geval alle medicatie mee die je inneemt bij het avondeten.

Klaar met het werk en naar huis. Ben je met de auto dan zorg je dat je altijd alles bij de hand hebt in de auto voor als je een hypo krijgt. Het is ook verstandig om, als je met de auto gaat rijden, eerst even te kijken hoe hoog je bloedsuikerwaarde is.

Dan ben je weer thuis

Even uitpuffen op de bank of meteen aan de slag met het avondeten. Bijvoorbeeld een Aziatische roerbak met vis. Lekker en snel klaar. Veel (250 gram per persoon) groenten, vis(ongeveer 150 gram per persoon), liefst verse kruiden en een klein beetje rijstnoedels. Na een kwartiertje in de wok bakken is het klaar. Weer de vingerprik. Op basis van wat er op het menu staat en wat je vanavond nog staat te wachten, beslissen wat je gaat spuiten. Indien nodig ook overige medicatie innemen.

De avond

De keuken opruimen en een kopje koffie of thee. Misschien nog even sporten of gewoon een blokje om. Even de benen strekken, het is zo goed om de bloedsuikers stabiel te houden.
Daarna nog even naar de TV kijken of een boekje lezen. Halverwege de avond nog bijvoorbeeld 250 g magere kwark met verse ananas.

Voor het slapen gaan nog 1x een vingerprik, geeft de uitslag mij een gerust gevoel? Kan ik gaan slapen zonder bang te zijn voor een hypo halverwege de nacht. Moet er nog langwerkende insuline gespoten worden? Dan uitkleden, tandenpoetsen en je bed in.

Over mijn leven met diabetes type 2 maak ik mij niet zo veel zorgen. En jij?

Hoeveel momenten sta jij stil bij je diabetes op een dag?

Hoe vaak heb je nagedacht of je actie moest ondernemen om de diabetes onder controle te houden? Laat het mij eens weten, ik ben heel nieuwsgierig waar jullie tegen aan lopen op een gewone dag.

Mijn hulp, mijn 1op1 coaching en wat het kan betekenen voor jou

Voor veel mensen met diabetes type 2 is het lastig om controle te houden, om de bloedsuikers binnen aanvaardbare grenzen te houden. Daar help ik via 1op1 online coaching mee. Ik leer je om inzicht te krijgen en beslissingen te nemen. Binnen de veilige marges. Ik leer je ook wanneer je iets niet zelf kunnen oplossen en wanneer je hulp van de behandelaar moet zoeken.

Na een uitgebreide intake en het bepalen hoe we gaan werken, wat we gaan doen, is mijn volgende vraag bijna altijd om een uitgebreid dagboek bij te houden. De informatie daarin gaat het inzicht geven. Terugkijkend zie je hoe jouw lichaam reageert op bepaalde situaties.

Denk jij dat je ook wel wat hulp kunt gebruiken om een fijner leven met diabetes type 2 te gaan leiden. Weet jij niet hoe je leven er met diabetes type 2 uit zou kunnen zien? Neem contact met mij op voor een gratis intake. Daarna weet je wat een coachtraject zou kunnen betekenen en hoe je leven er uit zou kunnen zien. Hoe je gezondheid kan verbeteren. Hoe je bloedsuikerwaardes kunnen verbeteren. Of kijk op de pagina Hoe ik werk hoe een samenwerking tussen ons er uit zou kunnen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *