Gevarieerd eten met alle voedingsstoffen die je nodig hebt met diabetes type 2

Ook met diabetes type 2 moet je gevarieerd eten en alle voedingsstoffen die je nodig hebt, binnenkrijgen

Voeding moet voeden en niet alleen maar vullen. Goede voeding maakt het je lichaam mogelijk gezond te worden en te blijven. Voeding valt volgens het Voedingscentrum te verdelen in 5 schijven. Laat ik daar per schijf mijn visie geven. Af te sluiten met een lekker recept voor Lasagne in een paprika.

Wat is gevarieerd eten met diabetes type 2?
  1. Groente en fruit
    Eet dagelijks minstens twee ons groente en twee stuks fruit. Deze schijf is belangrijk vanwege vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen.
  2. Brood, granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten
    “Dagelijks vijf tot zeven sneetjes brood en 150 tot 250 aardappelen of rijst of pasta zorgen ervoor dat je voldoende koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen binnenkrijgt” zegt het Voedingscentrum. Voor iemand met diabetes type 2 vaak teveel koolhydraten. Maar ieder mens met diabetes type 2 is uniek. Ik reageer flink op brood, maar niet op aardappelen. Dus meten en leren wat jij wel en niet kunt eten van deze schijf. Wel zijn deze voedingsmiddelen een belangrijke leverancier van vezels. En vezels kunnen helpen je bloedsuikerwaardes stabieler te houden. Peulvruchten zijn dan ook nog een belangrijke bron voor vitamines en mineralen.
  3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers
    “Zo’n 400 ml melkproducten, 20 gram kaas en 100 tot 120 gram vlees, vis, ei of vleesvervanger geven je dagelijks de nodige eiwitten, mineralen zoals ijzer en calcium, B-vitamines en visvetzuren. De vleesvervanger staat er ook bij, want het is voor de meeste mensen goed mogelijk om zonder vlees en vis toch gezond en gevarieerd te eten”. Eiwitten zijn belangrijk om je spieren gezond te houden. Gerechten met veel eiwitten geven al snel een verzadigd gevoel en dat blijft langer zo.
  4. Vetten en olie
    Voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A, D en E en essentiële vetzuren kun je het beste 20 tot 35 gram vet en olie in je dagelijkse kost verwerken. Hier word ik wel weer blij van. Veel mensen denken nog steeds dat vetten niet gezond zijn. Maar natuurlijke vetten zijn juist goed. Je hersenen en en je zenuwen kunnen niet zonder.
  5. Dranken
    En als laatste is het natuurlijk belangrijk om veel te drinken, dagelijks ongeveer 2 – 3 liter. Water, koffie, thee zijn een goed middel om je bloedsuikerwaardes stabieler te houden. Een te hoge bloedsuiker; ieder kwartier een groot glas water en een blokje om laten die al snel weer zakken.
Beter om over te slaan als je diabetes type 2 hebt

Alles wat een piek in je bloedsuikerwaarde geeft. Meten is weten, noteren is leren. En voor iedereen met diabetes type 2 kan de uitkomst anders zijn.

Voor vandaag een lekker recept. Kijk eens wat die met je bloedsuikerwaarde doet.

Lasagne in een paprika

Ingrediënten
250 gr zelfgemaakte tomatensaus (recept al eerder van gegeven)
2 paprika
225 gr (vega) gehakt
1 teentje knoflook
1 tl of meer Italiaanse kruiden
100 gr ricotta
125 gr / 1 bol mozzarella
peper en zout
30 gr Parmezaan
handje basilicum

Bereidingswijze
Snijd het kapje van de paprika en haal de steel eraf. Verwijder met een theelepel de zaadlijsten.

Braad het gehakt aan en voeg het uitgeperste teentje knoflook toe. Laat even mee bakken.

Voeg de Italiaanse kruiden en de tomatensaus toe. Proef en breng op smaak met peper en zout. Zorg dat het mengsel niet (te) vochtig wordt. Laat anders even inkoken. Doof het vuur en roer de ricotta erdoor.

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en zet een platte ovenschaal of -plaat klaar.

Snijd de mozzarella in dunne plakjes. Vul de paprika’s in laagjes: gehakt en mozzarella om en om.

Leg het kapje erop en strooi wat Parmezaanse kaas er overheen.

Zet 30 minuten in de oven, of tot het gaar is. Controleer tussentijds of het goed gaat.

Bestrooi met fijngesneden verse basilicumblaadjes of rucola.

Lekker voor lunch, maar met een salade ook lekker als avondeten. Het is ook lekker bij een BBQ. Dan verpakken in aluminiumfolie en even op de BBQ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *