Aan diabetes type 2 kun je zelf wat doen, als je weet wàt

Aan diabetes type 2 kun je zelf wat doen, als je weet wàt

Vorige week heb ik geschreven over het probleem dat de epidemie diabetes type 2 aan het worden is. Steeds meer mensen met diabetes type 2 met alle gevaren van dien voor die mensen.

Tijdens een interview voor de Margriet zei ik; “Aan diabetes type 2 kun je zelf wat doen, als je weet wàt”.

Wat doe jij, online diabetes coach?

Afgelopen week werd mij door een vraag van een potentiële cliënt duidelijk dat ze zien dat ik problemen van mensen met diabetes type 2 heel goed herken. Maar welke oplossing ik kan bieden? Daar ben ik niet zo duidelijk in. Dat is jammer en zal veel mensen tegenhouden om contact te zoeken.

Het probleem van mensen met diabetes type 2

Het probleem van bijna alle mensen met diabetes type 2 is om grip te krijgen op die bloedsuikerwaardes. Daarmee complicaties te voorkomen. Daarmee ook met minder medicijnen te leven. Gewoon lekker te leven.

Ik heb geen toverstokje

Laat ik meteen duidelijk zijn. Ik heb geen standaard oplossing. Geen toverstokje waarmee ik alle problemen wegtover. Dat zou echt een uitvinding zijn. Dus moet er gekeken worden wat er wel gedaan kan worden om grip te krijgen op bloedsuikerwaardes. Dat is bij iedereen anders.

Ik vraag 100% inzet

Wel kan ik, met een cliënt die zich 100% inzet, op zoek naar manieren om de bloedsuikerwaardes netjes te houden. Dus ook om die te verlagen. Dan zijn er minder medicijnen nodig en kan men zonder zorgen door het leven.
Dat is een heel traject. Wat voor de 1 werkt hoeft dat niet te doen bij een ander. Waar de 1 beter bijvoorbeeld brood kan laten staan, heeft een ander daar geen last van. Mijn coaching is een gezamenlijke zoektocht naar wat werkt. Wat te doen.

Bloedsuikerwaarde verhogende factoren

Zo moeten alle factoren die invloed hebben op bloedsuikerwaardes onder de loep genomen worden. Stap voor stap, factor voor factor. Kijken wat die factoren bij mijn cliënt doen. Dat is het pad die ik samen met een cliënt bewandel. Laat ik een paar factoren noemen:

  • Voedsel, natuurlijk. Het hele voedingspatroon wordt doorgelicht. Iets eten en dan kijken wat de bloedsuikerwaarde doet. De volgende dag eet je weer iets anders en dan weer kijken.
  • Beweging. Nee je hoeft niet tig keer per week naar de sportschool. Maar niet op de bank blijven hangen. Het houdt pas op als iemand van de nek af verlamd is, cru gezegd.
  • Het weer, een heel onbekende factor voor heel veel mensen. Het heeft invloed op je bloedsuikerwaardes.
  • Hoeveel is er gedronken op een dag? Het heeft invloed op die waardes. Je kunt met water ook te hoge bloedsuikerwaardes corrigeren. Dat werkt bij iedereen.
  • Slaap je voldoende? Heb je voldoende rust, geef je je lichaam de kans zich te herstellen?

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Alles wordt bekeken tijdens onze samenwerking.

Bloedsuikerwaardes beïnvloeden

Ik kijk samen met mensen met diabetes type 2 naar manieren om bloedsuikerwaardes positief te beïnvloeden. Mij overkomt het ook wel eens dat mijn waarde hoger is dan gewenst. Ik weet dat ik dan wat meer water moet drinken en even moet gaan wandelen. Dat is de oplossing, echt voor iedereen. Er zijn veel mensen die dat nog steeds niet weten. Voorkomen is natuurlijk beter, maar niet altijd mogelijk. Dat is nu eenmaal zo en dat weet iedereen met diabetes.

Tot slot wil ik nog even kwijt, dat ik naast de cliënt sta, maar de behandeling (uitschrijven van medicijnen) overlaat aan de behandelaars. Ik sta er op dat de cliënt ook eerlijk aan het behandelteam vertellen dat zij bezig zijn met een coaching traject. De artsen en DVK vinden dat nooit een probleem. Zeker niet als ze zien dat er resultaten bereikt worden. Dat de HbA1c waardes dalen.

Ik wil heel oud worden en ook heel lang mijn kennis over diabetes type 2 blijven delen

Met online coachen kan ik dat ook heel lang blijven doen. Ik kan werken op een plek en tijd die mij uitkomt. Net als omgekeerd de cliënt kan werken op een plaats en tijd die hem of haar uitkomt. Waar hij / zij zich veilig voelt.

Ik heb onder andere Jolanda, Charles en Anita al geleerd hoe zij grip op bloedsuikerwaardes krijgen. Hoe zij lekker kunnen gaan leven. Met kleine veranderingen, met kleine stapjes.

Delen alsjeblieft

Ken jij iemand met diabetes type 2 dan hoop ik dat je mijn informatie met ze deelt. Heb je zelf diabetes type 2 dan weet je nu wat ik als oplossing kan bieden, dat jij zelf ook hard aan het werk moet. Wekenlang een dagboek bij houden waar alles in komt te staan, zodat je uiteindelijk ziet wat invloed heeft op die waardes. Zowel in positieve zin als in negatieve zin.

Ik wens iedereen met diabetes type 2 nog vele gezonde jaren toe. Met minder medicijnen, met minder kans op vervelende complicaties.

De eerste stap om dat te bereiken, is contact met mij op te nemen. Wij bellen en praten over jou leven met diabetes type 2. Wat eet je, wat doe je, hoe voel je je meestal? Ik geef tijdens dat gesprek al een paar adviezen om grip te krijgen op je bloedsuikerwaardes. Ik garandeer je absoluut de moeite waard dat telefoongesprek.