Diabetes type 2 een zaak van gewicht en lekker eten

Het is vrijdag receptendag, ik deel ook vandaag een lekker, simpel recept.

Op vrijdag receptendag ga ik het hebben over afvallen met diabetes type 2. Juist op receptendag ga ik het hebben over afvallen.

Afvallen als je diabetes type 2 hebt of pre-diabetes is een goed advies. Helaas is het makkelijk gezegd, maar niet makkelijk gedaan

Insuline spuiten en aankomen

Als mensen met diabetes type 2 insuline moeten gaan spuiten krijgen ze er vaak binnen een jaar een aantal kg bij. Er zijn stevige discussies of dat komt door die insuline of doordat zij hun leefstijl aanpassen. Gaan mensen misschien minder bewegen?

Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken. Ik kwam niet aan toen ik moest gaan spuiten. Wel weet ik dat als ik af wil vallen, ik er voor moet zorgen dat mijn bloedsuikerwaardes binnen de 4-8 mmol/liter moet blijven. Dat zie ik ook bij de mensen met diabetes type 2 die ik help.

Jij met diabetes type 2 bent uniek

Mensen met diabetes type 2 zijn uniek en diabetes type 2 is bij iedereen anders. Dat sommige mensen wel aankomen als zij insuline moeten gaan spuiten en andere niet, dat vind ik dan ook niet raar.

Gewicht verliezen

Grote schommelingen binnen je bloedsuikerwaardes helpen ook niet als wat gewicht kwijt wil raken.

Het menselijk lichaam is een ingewikkeld apparaat, met heel veel processen. Daarover meer in mijn blog van aanstaande dinsdag 7 mei 2019.

Het is vandaag vrijdag receptendag. Dus plaats ik hier een lekker gerecht, met belangrijke stoffen voor een perfecte stofwisseling. Het gerecht, met belangrijke stoffen, ondersteunt al die belangrijke processen in het lichaam.

Gevulde kipfilet

Ingrediënten
100 g Hüttenkäse
1 teen knoflook, uitpersen in de knoflookpers
3 eetlepels verse basilicum, fijn hakken, of 1,5 eetlepel gedroogd
10 g verse bieslook, even in stukjes knippen
1 eiwit, loskloppen
4 kipfilets
40 g roomboter
1,5 theelepel citroensap
100 ml kipbouillon of droge witte wijn

Bereidingswijze
Meng in een kom de Hüttenkäse met de knoflook, basilicum, bieslook, de helft van het eiwit. Op smaak brengen met wat zout en peper. Dit is de vulling.

Snij de kipfilets zo in dat er een zakje ontstaat. Of sla de kipfilets plat met een deegroller bijvoorbeeld. Schep de vulling in het zakje of in het midden van de platte kipfilet. Bestrijk de randen met eiwit en duw ze op elkaar. Met de plat geslagen kipfilet; de kipfilet oprollen en dan de rand insmeren met het eiwit. De kipfilet inpakken in vershoudfolie en een uurtje in de koelkast leggen.

Wrijf dan de kipfilet in met wat zout en peper. Verhit de boter in een koekenpan en bak de filets rondom bruin. Sprenkel het citroensap er over. Bak nog 2 minuten. Schenk de bouillon of de wijn langs de rand in de pan. Stoof de filets dan nog 10 minuten op een laag vuur. Haal ze uit de pan en laat ze een paar minuten rusten. Om ze warm te houden pak je ze in in aluminium folie.

Het braadvocht kun je in de tussentijd in laten koken tot een lekkere jus.

Geef er een groente bij die jij lekker vindt.

Alternatief; je kunt de bieslook en de basilicum ook vervangen voor kruiden die jij lekker vind.

Eet smakelijk.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *