Diabetes en reclame

Een tandpasta reclame stelt dat suikers in voeding niet schadelijk is als je maar de juiste tandpasta gebruikt. Althans volgens de reclame voor die tandpasta. Het lijkt alsof er beweerd wordt dat verborgen suikers niet schadelijk zijn voor een mens al of niet met diabetes. Dat de verborgen suikers bij iemand met diabetes de bloedsuikers verhoogd is dus blijkbaar niet erg. Dat je als gevolg daarvan als mens met diabetes dan wel meer medicijnen moet gebruiken om de bloedsuikers weer ‘normaal’ te krijgen schijnt niet belangrijk te zijn. Dat alle mensen door die verborgen suikers meer kans lopen om overgewicht te krijgen en daarmee het risico op het krijgen van diabetes verhogen schijnt er niet toe te doen. Althans zo komt het bij mij over.

Iedere dag krijgen in Nederland 175 mensen te horen dat zij diabetes hebben. Ieder uur komt er iemand op de wereld te overlijden aan de gevolgen van diabetes. Diabetes neemt epidemische vormen aan. Het WHF neemt de toename zeer serieus en organiseert ieder jaar een dag van diabetes.

Het bedrijf dat deze tandpasta op de markt heeft gebracht heeft veel geld gestopt in de ontwikkeling van deze tandpasta. Met het aanbieden van dit product lijkt het alsof zij ‘profiteren’ van het feit dat mensen diabetes krijgen. Ik ben er voorstander van dat er informatie verspreid wordt die aangeeft dat verborgen suikers slecht voor je zijn. Misschien zoals bij de sigaretten een waarschuwing op de verpakking. Of op de verpakking duidelijk aangeven dat er verborgen suikers in zitten. Zoals ook op de verpakking staat dat iets gezond is. Afgaande op een programma op de TV gemaakt door Jacques Peretti van niet zo lang geleden wordt er al gelobbyd om dat voor elkaar te krijgen. De processen die daarvoor lopen zijn ook identiek aan die van de anti rook campagne.

Veel beter zou het naar mijn mening zijn geld te stoppen in het ontwikkelen van voedingsmiddelen waar geen of veel minder suiker wordt toegevoegd. Of zijn we al zo aan de smaak verslaafd dat mensen die producten niet lekker vinden en dus niet kopen.

Note: de programma’s van Jacques Peretti zijn helaas niet meer terug te zien. Wel zijn er filmpjes over vergelijkbare onderwerpen te vinden via de volgende site www.programma.ntr.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *