Reizen als je diabetes type 2 hebt; de reis zelf

Tips voor reizen als je diabetes type 2 hebt

Reizen, op vakantie gaan is voor veel mensen met diabetes type 2 toch lastig. Kan dat wel vragen veel mensen zich af? Natuurlijk, als je een goede voorbereiding doet en je problemen die misschien optreden weet te verhelpen. Ik reis veel en ver. Ik deel mijn ervaringen graag, zodat er misschien wel mensen met diabetes type 2 zijn die dan toch op vakantie gaan.

Wat je moet weten over de reis zelf

De reis zelf als je diabetes hebt, vraagt wat extra aandacht. Er zijn vooraf al wat vragen beantwoord, maar ook tijdens de reis zijn er momenten waarop je even goed moet opletten. Ikzelf visualiseer de reis altijd om mij voor te bereiden op mogelijke vervelende situaties. Even een moment rustig gaan zitten en de reis voor jezelf zien, in je gedachten.

Inpakken en gaan

Je hebt je koffer ingepakt, met alles wat je nodig hebt. Niet alleen de kleren maar misschien ook extra zaken die te maken hebben met de diabetes. In de handkoffer in ieder geval alle medicatie en hulpmiddelen. Zorgen dat ik iets te eten bij mij heb, zodat ik iets kan eten op het moment dat ik het nodig heb. Dan ben ik niet afhankelijk van wanneer ik iets krijg.

Vervolgens de rit naar het vliegveld. Inchecken, meestal thuis al gedaan zodat ik op een plek zit waar ik me gemakkelijk voel. Dan door de security check en de douane. Daarna ben ik al een flink stuk stress kwijt. Het is toch altijd spannend zo’n check met al die spullen in je handbagage. Daar komt bij mij ook nog de nodige elektronica bij, ik neem mijn ‘kantoor’ altijd mee. Laptop, Ipad, Iphone, Ereader met alle snoertjes en opladers, allemaal uit de koffer in een bak.

Op de luchthaven

Dan nog een beetje shoppen en iets drinken en/of eten afhankelijk van het tijdstip van de dag. Boarding time? Dan naar de gate en wachten tot je in kan stappen. Ik heb meestal een grotere tas bij me met het kantoor en spullen die ik niet vaak nodig heb en een kleinere handtas waar mijn spullen inzitten die ik vaker nodig heb. In ieder geval alles aan medicatie en hulpmiddelen; insuline, pillen en bloedsuikermeter. Grotere tas gaat in de overhead boven mijn hoofd en de andere tas onder de stoel voor mij. In de 40 jaar dat ik reis nooit problemen gehad. Alle maatschappijen laten mij gaan met een grotere tas en een handtas.
Dan riemen vast en gaan. Door de voorbereiding op de reis weet ik al zo ongeveer hoe het vliegen gaat verlopen. Zeker met een visualisatie wordt dit nog duidelijker.

Vliegen met diabetes type 2

Redelijk ontspannen begin ik dan aan de echte reis. Uitgangspunt is dat als er situaties ontstaan die anders zijn dan ik gedacht heb, ik daar een oplossing voor weet te vinden. Daarbij aarzel ik niet om hulp te vragen. Het is heel fijn als je niet alleen reist, maar soms reis je wel alleen. Voor mij is het in ieder geval geen vereiste dat ik met iemand reis. Alleen reizen mag mij niet belemmeren om de wereld te verkennen.

Ik geef ook niet vooraf aan de vliegtuigmaatschappij op dat ik diabetes heb, dat eisen ze ook niet. Als je dat rustiger maakt en meer zekerheid geeft, vooral doen.

Tips voor tijdens het vliegen
  1. Regelmatig bloedsuikers meten, in ieder geval voor iedere maaltijd en snack. Eventueel corrigeren met insuline. Ik zorg altijd dat ik iets hoger dan normaal zit, ik spuit zeker wat minder kortwerkende insuline. Sommige mensen merken dat hun bloedsuiker lager is als zij vliegen en sommige merken dat het juist hoger is.
  2. Regelmatig even opstaan en een beetje rondlopen, al is het maar even naar het toilet. Daarom boek ik altijd een gangpad stoel. Dan hoef ik me niet bezwaard te voelen steeds weer iemand te moeten vragen of ik langs mag.
  3. Probeer een praatje te maken met de persoon naast je. Zeker als je alleen reist, geeft dat een goed gevoel.
  4. Ga je de nacht in? Probeer wat te slapen. Als het niet echt slapen wordt, dan in ieder geval even je ogen sluiten. Ik weet het is niet makkelijk, maar ik doe dan ademhalingsoefeningen. Tijdens de voorbereidingsfase voor deze reis zal ik ook zeker alvast oefenen. Ik vind het geen aanrader, maar ik weet dat sommige mensen een slaappil aan hun arts vragen.
  5. Probeer te genieten van de ervaring, het eten en de mensen om je heen.
‘U heeft uw bestemming bereikt’

Hoe dan ook, op een gegeven moment wordt de landing ingezet. Dubbele controle of ik alles weer mee het vliegtuig uit neem. Door de douane, bagage ophalen en opzoek naar transport naar de uiteindelijke bestemming.

De vakantie kan beginnen!

Volgende week deel ik mijn ervaringen over spuiten tijdens de vakantie. Daarbij ga ik in hoe ik omga met de temperatuur- en cultuurverschillen en het eten.

Op Facebook plaats ik regelmatig een video met mijn ervaringen tijdens deze reis. Wil je die niet missen? Like dan mijn Facebook pagina klik op de volgende link en kopieer en plak https://www.facebook.com/logosonlinediabetescoach/

Vragen over reizen als je diabetes type 2 hebt? Weet je geen antwoord op problemen die jij hebt of denkt te hebben? Zoals bloedsuikerwaardes waar je geen grip meer op hebt. Neem dan contact met mij op. Klik op contact.